Medicina

Evropski parlament dao zeleno svijetlo za upotrebu medicinskog kanabisa

Ilustracija

Evropski parlament podržao je upotrebu kanabisa u medicinske svrhe nakon rasprave o mogućim zloupotrebama medicinski opravdanih tretmana.

Poslanici pozivaju Evropsku komisiju i vlasti članica EU da definišu šta je medicinski kanabis, spriječe zloupotrebe i obezbijede finansijska sredstva u novom programu istraživanja terapijskih efekata kanabisa.

Države u kojima je medicinski kanabis zakonit imaju često problema sa uslovima za pristup, propisivanjem i kupovinom tog proizvoda.

Neki evropski poslanici smatraju da bi sveobuhvatnom regulacijom ljekova na bazi kanabisa bilo ograničeno crno tržište i garantovan kvalitet proizvoda.

Takođe, tako bi bio ograničen i pristup maloljetnika kanabisu, te omogućena pravna sigurnost i pristup pacijentima koji bi kanabis koristili u medicinske svrhe, sa posebnim mjerama opreza za mlađe osobe i trudnice, navedeno je u rezoluciji.

Evropski poslanici smatraju da postoje zadovoljavajući dokazi prema kojima kanabis ima terapijske efekte u liječenju hroničnog bola kod odraslih, te da ublažava mučninu i povraćanje uzrokovane hemioterapijom, kao i simptome spazmičnosti kod pacijenata sa multiplom sklerozom i pospješuje rast kostiju.

Neki poslanici, koji su po profesiji ljekari, upozoravaju da treba obratiti pažnju na dva ekstrema – mora se djelovati protiv stereotipnih tvrdnji da je kanabis ilegalna i opasna droga, a, sa druge strane, treba paziti da pacijenti ne počnu da upotrebljavaju kanabis kad god ih nešto zaboli.

Komesar Evropske komisije za zaštitu potrošača Vera Jurova najavila je dalja istraživanja o terapijskim učincima kanabisa.

Kada je riječ o kanabisu i njegovom korištenju, najliberalnije zemlje u EU su Holandija, Španija, Portugalija, NJemačka i Češka, napominju portali za političku analitiku.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Giga
Gost
Giga

Legalizuj skroz!!!

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

..Kod nas jedino kokain da se legalizuje..da se ovi Vladari mogu javno pući’ od naših para…Da se ne kriju od naroda.. A kakva marihuana i zelena svijetla..To je za raju i sirotinju..

Send this to a friend