Medicina

Fauči: Neophodna je univerzalna vakcina protiv covid-19

Entoni Fauči

Budući da nove varijante covida-19 imaju pandemijski potencijal, svijetu je potrebna univerzalna vakcina protiv ovog virusa, rekao je medicinski savjetnik aktuelnog američkog predsjednika,  Entoni Fauči.

“Verujem da imamo naučnu sposobnost da razvijemo ono što nazivamo univerzalnom vakcinom protiv covid-19“, ​​rekao je Fauči i dodao:

„Drugim riječima, potrebna nam je vakcina koja zaista pokriva barem sve mutacije covid-19, ali i čitav spektar porodice koronavirusa“.

Bliski rođak virusa koji izaziva kovid-19, nazvan SARS, izbio je 2003-2004., ubivši blizu 800 ljudi prije nego što je zaustavljen. Srodni virus nazvan Bliskoistočni respiratorni sindrom ili MERS takođe povremeno ubija ljude, a nekoliko drugih koronavirusa prouzrokuje simptome prehlade, piše CNN.

“Od 15 do 30 odsto svih uobičajenih prehlada koje vi i ja svake zime imamo su koronavirusi – obično je njih četiri“, objasnio je Fauči.

On je tom prilikom naveo,  da je verovatno da su ovi koronavirusi koji su pogodili ljudsku civilizaciju postali na kraju virusi prehlade čiji  su nam simptomi poznati danas.

“Shodno tome trebalo bi da nas bude sramota ako ne razvijemo univerzalnu vakcinu protiv covid-19 infekcije“, ​​rekao je Fauči.

Send this to a friend