Medicina

Glavni uzroci povišenog krvnog pritiska

Krvni pritisak nije povezan samo sa našim genima, on zavisi i od načina i stila življenja. Na njega utiču dijeta, vježbanje i spavanje, kao i mnogi drugi faktori.

Ljekovi koji se uzimaju bez recepta utiču na krvni pritisak. To mogu biti Brufen i sve njemu slične tablete. Tip tableta koji se obično koristi kako bi se tretirali psihički problemi, kao i terapija za rak i kontracepcija su obično tablete koje znatno podižu krvni pritisak.

Ipak, zdravstveni radnici savjetuju da ne prestajete sa korištenjem ljekova bez savjetovanja sa vašim ljekarom.

Alkohol i kofein utiču na visok pritisak, a stručnjaci preporučuju da ne unosite više od 300 miligrama kafe dnevno. To su dvije-tri šolje kafe, što je preporučena doza ukoliko ne želite da vam se povisi krvni pritisak.

Prehrambeni dodaci i razne kombinacije u hrani takođe stvaraju probleme s pritiskom. Jaki sirevi, neke vrste mesa i soje imaju visok nivo tiramina, što je supstanca koja izaziva podizanje pritiska.

Da biste imali što tačniji rezultat kada mjerite pritisak, provjerite da li su vam baterije na aparatu za mjerenje napunjene, ispraznite mjehur i nemojte pušiti cigarete i piti kafu 30 minuta prije mjerenja. Dok mjerite pritisak, potrudite se da mirno sjedite dok ne završite proces.

Send this to a friend