Medicina

Holanđani razvijaju lasersku injekciju bez igle

Holandski naučnici rade na razvoju laserske tehnologije koja bi mogla rezultovati “gotovo bezbolnim” injektiranjem vakcina bez igle, a svoj dosadašnji uspjeh smatraju napretkom koji će kod nekih pacijenata ublažiti strah od igle i doprinijeti većem broju vakcinisanih, prenosi Hina.

Uređaj koji podsjeća na “pištolj s mjehurićima” koristi laser koji potiskuje sićušne kapljice kroz vanjski sloj kože, pojasnio je David Fernandez Rivas, profesor sa Univerziteta Twente i naučni asistent na Tehnološkom institutu u Massachusettsu (MIT), koji je osmislio i razradio ovu ideju.

Sam je postupak brži od uboda komarca i “ne bi trebao boljeti” jer se živčani završeci na koži međusobno ne dodiruju. Dodao je da će postupak još dodatno proučiti.

“Staklo u kojem se nalazi tečnost zagrijava se laserom u milisekundi, a potom se u tečnosti stvara mjehurić kojiizbacuje tečnost kroz vanjski sloj kože brzinom od najmanje 100 km na sat”, rekao je u intervjuu za Reuters.

Bespovratna sredstva EU-a

“Takav postupak omogućava ubrizgavanje tečnosti kroz kožu bez ikakva oštećenja ili ožiljka. Ne vidi se nikakva ranica ni ulazna tačka”, rekao je Rivas, dodavši kako očekuje da će njegov izum pridonijeti tome da se na vakcinaciju odluči više ljudi, a istovremeno će spriječiti rizik od kontaminacije do koje može doći zbog prljavih igala. I na kraju, ali ne i manje važno, njegov će izum doprinijeti smanjenju medicinskog otpada.

Testiranja na uzorcima tkiva uspješno su sprovedena zahvaljujući bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 1,5 miliona eura, a zahtjev za finansiranjem početka testiranja novog uređaja na volonterima kompanija će podnijeti još ovaj mjesec, otkrio je Rivas.

Kazao je i da će nova start-up kompanija sarađivati s predstavnicima farmaceutske industrije kako bi testirala i plasirala tehnologiju “Bubble Guna”. No do trenutka kada će metoda postati dostupna široj javnosti mogla bi proći godina dana do tri godine, zavisno od napretka postignutog u istraživanjima i o regulatornim pitanjima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Super stvar
Gost
Super stvar

Odlična vijest za ove jadnike, tobož antivaksere, koji se više bolje igle, nego same smrti.

Send this to a friend