Medicina

HPV vakcina dovela do dramatičnog smanjenja bolesti grlića materice

Rutinska vakcinacija djevojčica HPV vakcinom u Škotskoj dovela je do „dramatičnog” pada bolesti grlića materice, pokazuju najnovija istraživanja, prenosi BBC.

Humani papiloma virus (HPV) je seksualno prenosiva bolest i neki tipovi su povezani sa rakom grlića materice. Istraživači su rekli da je od uvođenja programa imunizacije prije deset godina, vakcina skoro u potpunosti iskorijenila slučajeve predkancerogenog stanja kod mladih žena.

Vakcina dovodi do smanjenja predkancerogenih ćelija

Otkrili su da je vakcina dovela do smanjenja predkancerogenih ćelija u 90 odsto slučajeva. Učinak ovog programa imunizacije, kako su saopštili istraživači, premašio je očekivanja.

Odziv za vakcinisanje u Škotskoj je oko 90 odsto.

Ekipa naučnika sa univerziteta Stretklajd, Edinburg, Aberdin i Glazfov Kaledonijan analizirala je proces vakcinacije i pregleda oko 140.000 žena koje su u periodu od 2008. do 2016. prvi put išle na preglede grlića materice.

U studiji, koju je objavio BMJ magazin, zaključeno je da je vakcinacija protiv HPV virusa dovela do dramatičnog smanjenja preinvazivnih oboljenja grlića materice. Dodaje se da je vakcina veoma efikasna i da bi u budućnosti trebalo u velikoj mjeri da smanji stopu oboljevanja od raka grlića materice.

„Programi širom svijeta za prevenciju raka grlića materice moraće da uzmu u obzir rezultate istraživanja”, navodi se u studiji.

Kada je počeo program vakcinacije, israživači su mislili da će eliminisati dvije vrste HPV virusa koji su uzročnici 80 odsto predkancerogenih stanja.

Umjesto toga, pronašli su način da se izbore sa još tri tipa što je dovelo 90 odsto uspješnosti u uklanjanju uzročnika u Škotskoj.

I kod nevakcinisanih žena je zabilježeno smanjenje broja oboljelih, što nagovještava da je prekid procesa prenošenja HPV virusa doveo do značajnog jačanja onoga što naučnici zovu „imunitetom krda”.

Novija istraživanja pokazala su da HPV ima određenu ulogu u razvoju drugi vrsta raka, pogotovo u predjelima glave, vrata, vagine i anusa.

Doktor Kevin Polok sa univerziteta Glazgov Kaledonijan rekao je da su impresivne brojke koje potvrđuju da bi „vakcina protiv HVP virusa u sljedećih nekoliko godina značajno trebalo da smanji broj slučajeva raka grlića materice”.

Dodao je i da je „najvažnija poruka da vakcine deluju”.

„Ako ostane veliki odziv, virus neće imati gdje da pobjegne i eliminisaćemo ga”, naveo je Polok.

On je podsjetio da je istraživanje obuhvatilo 140.000 žena i da zbog toga zaključak o učinkovitosti vakcine ne može da se dovede u pitanje.

Lorina priča: Bris mi je spasio život

Lora Mekadam, koja ima 33 godine, rekla je da bi voljela da joj je vakcina bila dostupna kada je išla u školu. Njoj je 2016. godine otkriven rak grlića materice nakon rutinskog brisa. Prethodno nije bilo nikakvih simptoma.

„To je sjajna ideja. Ne vidim zašto ljudi ne bi pristali na vakcinaciju. Da ne bi morali da prolaze kroz ono što sam ja”, kazala je Mekadam.

Zbog komplikacija nije mogla na hemoterapiju, već je išla na laserski zahvat, a izvadili su joj limfne čvore i matericu.

Sada ide na redovne polugodišnje kontrole.

„Iako sam bila na liječenju, moja noćna mora nikada neće proći jer ću stalno da budem zabrinuta da li će se rak vratiti. Savjetujem sve djevojke da se vakcinišu jer to zaista djeluje. I neka se pregledaju, to mi je spasilo život”, poručila je Mekadam.

Robert Mjuzik, izvršni direktor Fonda Jo za borbu protiv raka grlića materice, kaže da rezulati istraživanja jasno pokazuju uticaj vakcine protiv HPV virusa.

„Srećni smo što imamo tako efikasan preventivni program. To znači da smo blizu eliminacije ove vrste raka”, istakao je Mjuzik.

On je dodao da sada treba obratiti pažnju na one djelove zemlje gdje je niži odziv na vakcinaciju.

Škotski ministar za javno zdravlje Džo Ficpatrik ocijenio je da će istraživanje „spasiti živote” i da bi trebalo nastaviti sa razvojem programa uključivanjem i dječaka u vakcinaciju do kraja godine.

„Test je jedinstven i može da spriječi pojavu bolesti. U osam od 10 slučajeva liječenje na osnovu pregleda spriječiće da se rak napreduje”, zaključio je Ficpatrik.

Šta je HPV virus?

HPV je naziv za određene viruse iz iste grupe. Postoji više od 100 tipova HPV-a.

Mnoge žene će se tokom života inficirati HPV virusom bez štetnih posljedica. U najvećem broju slučajeva neće biti simptoma, a infekcija će proći sama od sebe. Ipak, u nekim slučajevima infekcija je uporna i može da dovede do bolesti grlića materice.

Neke vrste HPV virusa su veoma opasne jer su povezane sa razvojem pojedinih kancera.

Skoro svi rakovi grlića materice (99,7 odsto) su izazvani infekcijom od visokorizičnih tipova HPV virusa.

Mnogi tipovi HPV virusa utiču na usta, grla i genitalne regije. Lako se dobijaju – HVP virus se prenosi i seksualnom kontaktom.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Montenegrina
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Montenegrina
Gost
Montenegrina

Nevjerovatno…….nidje veze…..a djevijcice koke su ostale invalidi posle ove vakcine? Kolateralna steta, statistika…. I naravno, admin nece obajviti komentar.

Send this to a friend