Medicina

Hrvatski molekularni biolog: Ruska vakcina više medijski spin nego realnost

ilustracija

Informacija da je Rusija proizvela prvu vakcinu protiv koronavirusa je prije medijski spin nego realnost, smatra hrvatski molekularni biolog Ivan Đikić. Ta vijest, kaže, ohrabruje jer govori da se na pronalaženju vakcine osim na univerzitetima u Pekingu i Oksfordu radi i u Rusiji.

Đikić poručuje da predstoji treća faza u kojoj vakcinu treba testirati. Tek nakon toga slijedi proizvodnja vakcine, a to se, ako sve bude išlo po planu, može očekivati od marta do juna naredne godine.

Odjeknula je planetom juče vijest da je Rusija proizvela vakcinu protiv novog korona virusa. Naravno da je to čuo i čovjek koji dane provodi tragajući za lijekom – poznati hrvatski molekularni biolog Ivan Đikić. No izgleda da ono što se čulo juče iz Rusije moglo je i sa još nekoliko adresa.

“Svaka pozitivna vijest je dobra ohrabrujuća. Čini mi se da iz Rusije dolaze vijesti da koriste sličnu tehnologiju kao iz Oksforda i Kine koristi se adeno virusna tehnologija. Kod njih su napravljena ispitivanja prve i druge faze rezultati su pozitivni. Vrlo sličo kao i ove druge studije”, kaže, Ivan Đikić.

Sagovornik RTVCG smatra da za radovanje još mjesta nema jer svim istraživanjima predstoji takozvana treća faza.

“Oni su u ovom trenutku odobrili tu vakcinu što je preuranjeno jer nije završena klinička faza tri i tu bi trebalo pričekati da bi smo saznali da li njihova vakcina ima neštetno i djelotvorno djelovanje i tek nakon toga bi se prema protokolima SZO trebalo koristiti kao odobriva vakcina tako da mi se čini da je to malo preuranjeno,” kaže Đikić.

Treća klinička faza podrazumijeva vrijeme kao i testiranje hiljade dobrovoljaca.

“Sve vam to traje 3-6 mjeseci tako da u sadašnjoj fazi nakon ispitivanja 2 potrebno je najmanje do kraja godine da bi smo dobili prve rezultate kliničkog ispitivanja 3 da bi prošli kroz regulatorne potvrde i onda bi vakcina mogla biti pdostupna početkom sljedeće godine od trećeg do šestog mjeseca,” kaže Đikić.

Tada ce svaka drzava imati pravo da bira i savjet je da ono što biranje podrazumijeva i iskoristi odnosno da donese odluku na osnovu jasnih podataka.

“Mislim da je to neophodno da svaka zemlja ima i svoj vlastiti kontrolni mehanizam da osigura da njeni građani ne budu vakcinisani sa nečim s čim ta zemlja nije upoznata,” kaže on.

Do tada nema odlaganja ni maski ni dezinfekcionih sredstava za ruke. Do tada čuvajmo druge od sebe i sebe od drugih.

18

avatar
1000
13
5
0
 
16
ThorSSSRIndirektMrgudPik Tref
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
SSSR
Gost
SSSR

Vi ste spin od naroda.

Indirekt
Gost
Indirekt

Hahaha Hrvatska je poznata po stručnjacima iz oblasti molekularne biologije xaxaxa tuge tužne globalno

Pik Tref
Gost
Pik Tref

kolko strucnjaka vrsnih u komentarima

Gigi
Gost
Gigi

Dobicete je isto ko I mi od rusijePreksjutra

Karl
Gost
Karl

Aa šta rade Rusi po komentarima…izgleda da su hibridni napadi u toku

Top
Gost
Top

Ova ruska vakcina nije za cipovanje , ovu cu da pijem umjesto vode!

Ja pa ja
Gost
Ja pa ja

I po ko zna koji put rusi spasavaju covjecanstvo

Mrgud
Gost
Mrgud

A kad je iz Rusije nešto došlo osim Kalašnjokova i tome slično?

JoKso
Gost
JoKso

Ako on tako smatra, bice da je tako

Thor
Gost
Thor

Izrael, Filipini, Japan, Brazil, Australija, Srbija, a suska se i Njemacka, Austrija, Svajcarska da treba da posalju upit za 150 miliona doza ukupno. Svaka prica ovog covjeka, inace placenog od strane fondacije Georga Sorosa je irelevantna vise.

Majkl
Gost
Majkl

Iz koje si ti rupe sad iskocio…Australija nikad nece naruciti iz Rusije!

Thor
Gost
Thor

@Majkl – Iz koje si rupcage ti izmiljio? Australija planira da poruci 55 miliona doza. Edukuj se, nisu svi mrzitelji Rusije, i slovenskog svijeta ka ti.

Naroz
Gost
Naroz

Teshko…, ja sam rusofil i volio bi da je tako, ali mislim da nije, od ovoga jedino mozhda Filipini…, moguce Indija (shto je dosta veliko trzhishte), neke manje latinoamerichke zemlje, nekoliko africhkih zemalja, i mozhda, ali vrlo teshko (poshto je to sada kineska interesna zona), nekoliko bivshih srednjoazijskih republika SSSR-a… Shto isto vazhi za Srbiju. Inache ta vakcina je na… Više »

Thor
Gost
Thor

Premijer Mishustin je prije nekoliko dana u obracanju parlamentu, saopstio spisak firmi koje zele da kupe vakcinu. Izmedju ostalih, zelju je izrazila i Moderna, Americka farmaceutska korporacija ciji je vecinski vlasnik Bill Gates, odnosno ima najvise akcija te kompanije. Ja koliko sam shvatio Mishustina a posle toga i Putina, rijec je o vektorskoj vakcini, izradjenoj da bazi adenovirusa koji izaziva… Više »

Duško
Gost
Duško

Tugujte i patite…

Roro
Gost
Roro

Davaj davaj Sputnjik !

Tiše malo
Gost
Tiše malo

Izrael je naručio vakcine iz Rusije. Svaka dalja priča, propaganda i očaj dr. Faučija je smiješan

Primorje
Gost
Primorje

Pa kad se on toliko razumije, što je on ne napravi?
Poenta je napravit negativan utisak, da bi se vakcine kupovale od zapada.
Iako, u svoj priči.. Najzalije je sto nijedna od nasih država nema mogućnosti ispitati vakcine.. Da li imaju neke bus pojave ili dobro djeluju. Već samo pelcuj, pa čekaj.

Send this to a friend