Medicina

Iako je potvrđeno samo 10 slučajeva novi soj korone uplašio naučnike

Ilustracija
Ilustracija

Novi soj koronavirusa otkriven je u novembru, data mu je šifra B.1.1.529 i za sada je zabilježen kod svega deset pacijenata. Međutim, stručnjaci su u strahu pred činjenicom da on sadrži čak 32 mutacije.

“Novi soj je prvi put detektovan u Bocvani, gdje su dosad otkrivena tri slučaja. Još šest je potvrđeno u Južnoj Africi, a jedan u Hong Kongu, kod putnika koji se vraćao iz Južne Afrike. Iako je dosad samo 10 potvrđenih slučajeva, naučnici su zabrinuti jer novi soj kovida nosi „ekstremno veliki broj“ mutacija zbog čega može da izazove nove talase bolesti, piše The Guardian.

Naime, B.1.1.529 ima 32 mutacije u spajk proteinu, koji većina vakcina koristi da podstakne imuni sistem protiv kovida. Te mutacije mogle bi virusu da povećaju sposobost širenja, kao i da otežaju imunim ćelijama da ga prepoznaju i „napadnu“.

Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Kembridžu, kaže da je otkrio da su dvije mutacije na B.1.1.529 povećale infektivnost i smanjile prepoznavanje antitijela.

Takve mutacije su svakako razlog za zabrinutost“, rekao je on.

„Međutim, ključno svojstvo virusa koje je nepoznato je njegova zaraznost.“

Profesor Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku Univerziteta u Londonu, rekao je da se veliki broj mutacija u ovom soju očigledno akumulirao u „jednom naletu“, što sugeriše da je virus evoluirao tokom hronične infekcije kod osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, vjerovatno neliječenog pacijenta sa HIV-om.

„Teško je u ovoj fazi predvidjeti koliko taj soj može biti prenosiv. Za sada bi trebalo pažljivo pratiti i analizirati, ali nema razloga za pretjeranu zabrinutost osim ako ne počne da raste u bliskoj budućnosti“, rekao je Balu.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Politika zloMarkonni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Politika zlo
Gost
Politika zlo

Pomamili se za pare
Malo im

Markonni
Gost
Markonni

kakav uvod u “vakcina ne valjda” i ajmo 100-ti booster. Prije je bilo ratuj i daj pare (zadužuj) za obnovu, sada prave bolest i vakcine.

Send this to a friend