Medicina

Imunitet na koronu mogao bi trajati godinama, možda čak i decenijama

Koronavirus uništava ćeliju, foto; Twitter

Imunitet na koronavirus mogao bi trajati godinama, a možda čak i decenijama, pokazuje novo istraživanje uglednih naučnika iz laboratorije koja je otkrila da su osobe koje su se oporavile od Kovida-19 razvile izdržljive nivoe B i T ćelija.

Ove ćelije neophodne su organizmu za borbu protiv virusa i mogu biti prisutne u tijelu veoma dugo.

Istraživači su analizirali uzorke krvi 185 pacijenata u dobi od 19 do 81 godinu, a koji su na početku pandemije bili pozitivni na koronavirus, te otkrili da većina njih ima dovoljno imunih ćelija za borbu protiv virusa i sprečavanje ponovne infekcije.

Pored toga, antitijela su se pokazala kao izdržljiva, uz izuzetno slab stepen opadanja, što znači mnogo godina, a potencijalno i decenije zaštite od koronavirus, prenosi Forbs.

Iako ovo istraživanje još nije recenzirano, Njujor Tajms ga naziva “najsveobuhvatnijim istraživanjem odgovora imunološkog sistema na koronavirus”.

Dopisnica Njujork Tajmsa Aporvi Mandavili pojašnjava da će velika većina pojedinaca zaraženih koronavirusom biti “jako dugo zaštićena od ponovnih infekcija”, dok vakcine mogu proizvesti još dužu zaštitu imuniteta.

“Vjerovatno nećemo trebati vakcinisati ljude svake godine kao što smo se plašili”, piše Mandavili.

Vrijedi podsjetiti da su naučnici nedavno otkrili da ljudi koji su preživjeli virus SARS, koji je također uzrokovan koronavirusom, i dalje nose važne imunološke ćelije 17 godina nakon zaraze.

Istraživači se takođe nadaju da proučavanje antitijela može pomoći u razvoju lijekova za sprečavanje ili liječenje Kovida-1.

6

avatar
1000
2
4
0
 
5
CheeseBoćaradosav72NarozEmanon
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Naroz
Gost
Naroz

Postoji minimum tri ozbiljna istraživanja sa suprotnim zaključcima. A poredjenje sa SARS-om nije adekvatno.

Boća
Gost
Boća

Mogućnost steriliteta nešto zataškavaju,jaki su stručnjaci kad se,kako kažu,nadaju.

Cheese
Gost
Cheese

Poredjenje sa SARS-om je apsolutno adekvatno jer oba virusa nose isti RNK sa kopljastim proteinom kao omotacem. Zato se COVID19 i zove SARS 2. Geneticka struktura virusa SARS je 98.7% ista sa SARS-2 COV. Prema tome itekako je adekvatna. U naucnom svijetu cak preovladava misljenje da je ovo mutirani SARS iz 2004-te godine, a imali smo skoro 12 godina rad… Više »

Emanon
Gost
Emanon

Pa zar nije juce objavljeno da se jedna poznata osoba ponovo zarazila koronom nakon 3 mjeseca?? Sta je istina??

radosav72
Gost
radosav72

Tacno bice izuzetaka, ni vakcine nece zastititi 100% ljudi. Ali ako mislis na glumca iz Srbije,on sam kaze da nikakve simptome nije osjetio ni prvi ni drugi put,da od korone ima samo papir na kojem pise da je pozitivan, znaci mogu biti i nepouzdani testovi koji su 50 -50%

Cheese
Gost
Cheese

To nije istina. Nazalost mi nemamo adekvatan test za ovaj virus, kao ni za mnoge respiratorne viruse. Testovi na bazi PCR ili antigena su toliko osjetljivi, da se moze desiti da vi imate obicnu prehladu, pa uz prehladu i nesto povecan secer, ili hipertenziju i taj test koji budete radili ce vam se vratit pozitivan.

Send this to a friend