Medicina

Istraživanje: Vakcinisani osam puta sigurniji

Istraživanjem u Kragujevcu obuhvaćeno je 28.630 vakcinisanih i više od 100.000 nevakcinisanih građana.

Rezultati istraživanja Doma zdravlja Kragujevac u Srbiji pokazuju kako je vjerovatnoća da vakcinisani protiv COVID-a 19 dobiju upalu pluća tri puta manja, a ako su primili obije doze i 15 puta manja, prenose agencije.

Istraživanjem, kojim je rukovodio prof. dr Dejan Baskić, obuhvaćeno je 28.630 vakcinisanih i više od 100.000 nevakcinisanih građana od 1. januara do 31. marta, navodi RTS na koga se poziva agencija.

“Osoba koja je primila vakcinu, bilo koju vakcinu i to jednu dozu, ima četiri puta manje šanse da oboli od COVID-a, a osobe koje su primile dvije doze odnosno revakcinisane su, osam puta je manja vjerovatnoća da se razbole”, kaže Baskić.

Blaži simptomi

U prvoj liniji odbrane organizma od virusa su vakcine, kažu ljekari i velika je razlika u kliničkoj slici između vakcinisanih i nevakcinisanih – ako se razbole, vakcinisani imaju blaže simptome, pokazalo je istraživanje Doma zdravlja Kragujevac.

Među oboljelima, navodi se u istraživanju, najmanje je onih koji su dobili Pfizerovu vakcinu, zatim AstraZenekinu i rusku.

Send this to a friend