Medicina

Izraelski naučnici odštampali 3D srce koristeći ćelije pacijenta

Foto: Screenshot

Izraelski istraživači su odštampali 3D srce koristeći pacijentove ćelije, te kažu da bi taj postupak mogao da se koristi za liječenje, a možda čak i potpunu transplantaciju.

Srce koje je tim Univerziteta u Tel Avivu štampao tri sata je premalo za ljude, ono je veličine zečjeg srca – oko dva i po centimetra. Ali to je prvo ljudsko srce odštampano sa svim krvnim sudovima, komorama i pretkomorama, koristeći mastilo napravljeno od bioloških materijala pacijenta.

“Potpuno je biokompatibilno i odgovara pacijentu, što smanjuje šanse da ga tijelo odbaci”, kaže Tal Dvir, profesor koji je vodio projekat.

Istraživači su, pojasnio je, uzeli masno tkivo pacijenta, a zatim ga razdvojili na ćelijske i ne-ćelijske komponente. Ćelije su zatim „reprogramirane“ da bi postale matične ćelije, koje su se potom pretvorile u ćelije srca. Ne-ćelijski materijali su, pak, pretvoreni u gel koji je služio kao bio-mastilo za štampanje.

“Ranije su štampana samo jednostavna tkiva, bez krvnih sudova, koji su neophodni da bi organ funkcionisao”, navodi se u saopštenju univerziteta.

Rezultati istraživanja objavljeni su danas u naučnom časopisu Advanced Science.

Personalizovani organi

„Pacijenti više neće morati da čekaju na transplantaciju ili da uzimaju ljekove da bi spriječili odbacivanje organa“, navodi se u saopštenju. “Umjesto toga, potrebni organi će biti štampani kao potpuno personalizovani za svakog pacijenta.”

Štampana srca mogu biti testirana na životinjama, ali još nije određeno kada bi testovi mogli da se sprovede na ljudima, rekao je Dvir, prenosi Bloomberg.

Štampanje srca odgovorajuće veličine za ljudsko biće moglo bi da traje cijeli dan i biće potrebne milijarde ćelija, u poređenju sa milionima koji se koriste za štampanje ovih mini-srca.

Iako nije jasno da li štampač može da proizvodi srca superiornija od ljudskih “možda štampanjem djelova možemo poboljšati ili ukloniti oboljela područja srca i zamijeniti ih nečim što funkcioniše savršeno”, dodao je Dvir.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bar08
Gost
Bar08

Bravo za najbolji narod na svijetu! Svaka cast.

Danko
Gost
Danko

Svaka im cast ali bas ne znam sto ce ti to ” najbolji narod”! Sve i da moze da se odredi da je jedan narod bolji od drugoga Izraelci sigurno nijesu najbolji!!!

Mirjana
Gost
Mirjana

Bogami jesu. Izraelci su narod sa najvise Nobelovaca, najvise naucnika i ubedljivo najvecom prosjecnom inteligencijom.

Send this to a friend