Medicina

Još jedna kompanija prekida ispitivanje vakcine protiv COVID-a 19

Američki proizvođač ljekova “Ilaj Lili end kompani” saopštio je da je prekinuo klinička ispitivanja terapije protiv kovid-19 koja sponzoriše vlada.

Kako su prenijele agencije, razlog je pitanje njene bezbjednosti.

“Ilaj Lili end kompani” nije komentarisao koje će biti implikacije prekida kliničkih ispitivanja.

Kompanija je ranije ovog mjeseca saopštila da će se prijaviti za dobijanje hitne dozvole za upotrebu terapije antitijelima, lijeka LY-CoV555, za pacijente sa umjerenim do srednje ozbiljnim oblikom kovid-19, na osnovu podataka prikupljenih u drugom kliničkom ispitivanju.

“Ilaj Lili end kompani” je proizvođač ljekova protiv kovid-19 koji sadrže antitijela, sličnih onima koje je uzimao američki predsjednik Donald Tramp.

Tramp je u videu koji je prošle nedjelje objavio na društvenim mrežama terapiju antitijelima koja proizvodi “Ilaj Lili end kompani”, zajedno s terapijom kompanije “Regeneron”, predstavio kao lijek za kovid-19.

Objava “Ilaj Lili end kompani” je uslijedila dan nakon što je kompanija “Džonson i Džonson” saopštila da je prinuđena da privremeno obustavi ispitivanje svoje eksperimentalne vakcine protiv korona virusa, nakon što se jedan dobrovoljac razbolio.

Kompanija je saopštila da još uvjek ne zna da li je ta osoba primila pravu vakcinu ili placebo.

Send this to a friend