Medicina

Kako koronavirus otključava vrata imunog sistema

Ilustracija

Zaposleni u mnogim kompanijama posjeduju propusnice za ulazak u kancelarije. Sličnu prednost u odnosu na one koji ne posjeduju te kartice, ima koronavirus prilikom prodora u ćelije ljudskog organizma, prenosi Skaj njuz zaključke studije objavljene u časopisu “Nejčur komjunikejšns”.

Naučnici su otkrili strukturu enzima zvanog nsp16 koji koronavirus koristi da bi zavarao imuni sistem i dobio pristup ćelijama domaćina, koje “otima” da bi se umnožio.

Razumijevanje načina na koji nsp16 djeluje može dovesti do novih antivirusnih ljekova za pacijente sa kovidom 19 inhibiranjem enzima koji omogućavaju virusu da prođe kroz sistem za bezbjednost ćelija.

Enzim se koristi za modifikovanje nečega što se naziva “mesindžer RNA kep”, potpis koji ćelijama kaže da su proteini za koje im je rečeno da ih stvaraju pravi.

“To je kamuflaža”, rekao je dr Jogeš Gupta sa Univerziteta u Teksasu, vodeći autor studije koja je objavljena u časopisu “Nejčur Komjunikejšns”.

“Zbog modifikacija, koje prevare ćeliju, rezultirajuća virusna RNA poruka se smatra dijelom sopstvenog koda, a ne kao strana”, navodi Gupta.

Razumijevanje strukture enzima moglo bi omogućiti istraživačima da razviju ljekove – nove male molekule koji bi spriječili nsp16 da napravi bilo kakve modifikacije.

Imuni sistem bi tada prepoznao invazivni virus po onome što jeste i mogao bi da ga napadne.

“Jogešev rad otkrio je 3D strukturu ključnog enzima koronavirusa potrebnog za njegovu replikaciju i pronašao džep u njemu koji može biti ciljan da inhibira taj enzim”, rekao je koautor studije profesor Robert Hromas.

“Ovo je osnovni napredak u našem razumijevanju virusa”, dodao je Hromas.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Narcis ZgubidanBole
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ovaj je bolji od pink pantera?

Bole
Gost
Bole

“Korona ne postoji” -balkanski junac.

Send this to a friend