Medicina

Kako njegovati kožu tokom zime

Dr Vučeljić

Tokom zimskih dana naša koža je izložena raznim negativnim vremenskim uticajima, koji mogu dovesti do njenog isušivanja, pucanja i iritacije. Zbog toga je u zimskom periodu neophodna dodatna i pravilna njega kože kako bismo je održali vlažnom i mekom, kaže za CdM dr Ivana Vučeljić, dermatovenerolog iz ZU “Tesla Medical” Berane.

Prema njenim riječima, jedna od osnovnih funkcija kože jeste njena barijerna uloga, koja sprečava gubitak tečnosti sa površine tijela. Tu barijeru čine masnoće koje formiraju zaštitni lipidni film na površini kože. Hladan zimski vazduh je suv, smanjuje se količina prirodnih masnoća, te sa površine kože isparava veća količina tečnosti. Zimski vjetrovi još dodatno isušuju i oštećuju kožu. Kao rezultat svega toga koža je suva, gruba podložna svrabu, iritaciji, nastanku ekcema.

“Lagane kremaste teksture krajem jeseni trebalo bi zamijeniti težim, masnijim proizvodima koji će spriječiti gubitak vode iz kože. Losioni, kremovi, puteri i ulja za kožu sa sastojcima koji obnavljaju barijeru (kao što su urea, laktati, hijaluronska kiselina, glicerol, alfa hidroksi kiseline itd.) odličan su izbor za njegu tijela. Isto važi i za kožu lica, samo obratite pažnju da proizvod ne sadrži komedogene sastojke koji vam mogu izazvati bubuljice. Ulja koja prijaju koži u ovom periodu su arganovo, ulje žutog noćurka i ši puter. Naročito je važno da odaberete hranljive proizvode koje ćete nanijeti na kožu prije odlaska na spavanje. Tada je idealno vrijeme da njegujete i one često zaboravljene djelove tijela, kao što su ruke, stopala i laktovi. Koža na rukama je tanja i osjetljivija od ostalih djelova tijela, ima manje prisutnih lojnih žlezda, često je zimi sklona sušenju, pucanju i nastanku ekcema. Neophodno je izbjegavati duži kontakt sa sapunima bez zaštitnih rukavica, obavezno je utopljavanje pri boravku na hladnoći, kao i često nanošenje emolijenasa sa dodatkom glicerola i linoleinske kiseline koji predstavljaju idealne partnere za hladne dane i za suve djelove kože prije odlaska na spavanje”, kazala je Vučeljić.

Ona ističe da zimski period pogoršava već postojeća hronična oboljenja kože kao što su atopijski i seboroični dermatitis, ekcem, rosacea.

Dr Vučeljić naglašava da crvenilo i prošireni kapilari na licu postaju izrazitiji zbog naglih prelazaka sa hladnog u tople prostorije. Savjetuje da je potrebno na vrijeme obratiti se dermatologu koji će ordinirati terapiju prije nastanka pogoršanja postojećeg oboljenja.

Foto: CdM

“Piling kože pomaže da se uklone mrtve ćelije se površine i omogućava bolje prodiranje hidratantnih krema. Pilinge treba sprovoditi jedanput nedeljno. Ako je koža već izrazito suva, treba izbjegavati oštre piling maske, tonike na bazi alkohola ili adstrigentne maske koje mogu previše da odstrane zaštitni lipidni sloj na koži. Piling kože lica može biti i profesionalan, kada se obavlja u dermatološkim ordinacijama, a podrazumijeva hemijski piling. Navedenom procedurom se gruba zadebljala koža zamjenjuje novom, podmladjenom kožom, bogatijom kolagenom i elastinom”, napominje Vučeljić i dodaje da se za tuširanje koristiti mlaka voda, izbjegavati dugotrajne i tople kupke, koje dehidriraju kožu uklanjanjem njenih prirodnih masnoća.

Takođe, kako je pojasnila, treba izbjegavati jake, antibakterijske sapune koji dodatno odmašćuju kožu.

“Hidratantne kreme i emolijense nanositi odmah nakon tuširanja. Usne su izuzetno osjetljive na zimskom i hladnom vremenu, lako se suše i pucaju. Preporučuje se korišćenje balsama za usne više puta u toku dana, čim se pojavi osećaj suvoće. Uveče pre spavanja poželjno je namazati usne debljim slojem pantenol masti, da bi se održala njihova vlažnost i nežnost. Zimsko Sunce u kombinaciji sa refleksijom od snega, takođe isušuje i oštećuje kožu. Zimi treba nastaviti korišćenje zaštitnog faktora najmanje spf 30, koji štiti od UVA i UVB zračenja”, zaključila je Vučeljić.

A.O.

Send this to a friend