Medicina

KBC Berane od danas posjeduje novi aparta za lasersko razbijanje kamena u bubregu

Kliničko-bolnički centar Berane se od danas može pohvaliti i novim aparatom za lasersko razbijanje kamena. Osim u Kliničkom centru Crne Gore, možemo liječiti kalkulozu na najsevremeniji način, kazala je dr Tanja Cimbaljević, urolog, načenica Urološkog odjeljenja u Kliničko bolničkom centru Berane.

Ona je istakla da se za lasersko razbijanje kamena u bubregu koriste moderni uređaji sa laserom, koji su u urologiji dobili masovnu upotrebu nakon 2010. Kao velika prednost, ističe se činjenica da je riječ o minimalno-invazivnoj i o veoma efikasnoj metodi u 93%-100% slučajeva.

„U poređenju sa udarnim talasima ultrazvuka ili rengena, laser pri razbijanju kamena djeluje isključivo na kamen, ne i na okolna tkiva. Zbog toga se metoda ističe kao bezbjednija, ali i efikasnija. Iskustva pacijenata pokazuju da je riječ o minimalno invazivnoj metodi koja se radi brzo, pod anestezijom, a pacijenti mogu da idu kući istog dana“, istakla je dr Cimbaljević.

Naglasila je i prednosti laserskog razbijanja kamena u bubregu:

Ø minimalno invazivna metoda,

Ø visok procenat uspješnosti,

Ø pacijenti istog dana idu kući,

Ø okrnjeni djelovi kamena se sakupljaju i izbacuju,

Ø fleksibilni endoskop može doći i do skrivenih ili zabačenih kamenčića,

Ø ne oštećuje okolno tkivo.

Stručnjaci objašnjavaju da je riječ o ureteroskopu koji kao izvor energije koristi laser.

Kako kaže, dr Cimbaljević, procedura laserskog razbijanja kamena u bubregu spada u red ureteroskopija, odnosno kamenu se pristupa kroz uretru. Dalje objašnjava da fleksibilna cijev na vrhu ima laser koji razbija kamen i korpicu koja pokupi usitnjene ostatke kamena.

„S obzirom da je riječ o minimalno invazivnoj metodi, ističe se činjenica da može da se koristi i više puta za razbijanje kamena“, zaključila je dr Cimbaljević

Prvu operaciju su danas odradili urolozi Kliničko-bolničkog centra Berane, dr Tanja Cinbaljević, dr Dragan Labudović i dr Aleksandar Magdelinić iz Podgorice.

Send this to a friend