Medicina

Kineska čuda: Pacijenta u Mostaru liječe iz Pekinga

Više od 50 kompanija iz Kine, zemlje koja se zbog svog privrednog, vojnog i tehnološkog rasta pretvara u vodeću svjetsku silu, a koja je partner ovogodišnjeg Mostarskog sajma, svojom ponudom ostavlja bez daha.

Jedan od noviteta, ultrazvuk na daljinu, predstavlja „Beijing Genomics Institute“, kompanija koja je među najvećim u svijetu. Ovaj vrhunski uređaj predstavila je juče Kejsi Dženg, jedna od direktorica ove kompanije.

“Jednostavno, doktor je u Pekingu, a pacijent, naprimjer, ovdje, u Mostaru. Robotičke ruke aparata perfektno mogu reproducirati doktorovo skeniranje, a onda se fotografija šalje doktoru koji na drugom kraju svijeta očitava parametre. Ovaj uređaj štedi vrijeme, troškove i druge resurse i odličan je za zemlje kojima nedostaje stručnjaka”, objasnila je Dženg.

Kompanija BGI, kazala je Dženg, vodeći je institut za genomska istraživanja u svijetu i lider u istraživanju genomskih sekvenci.

“Naš drugi proizvod je uređaj za sekvenciranje DNK, alat koji služi za razvoj precizne medicine. Pomaže u istraživanju, odnosno shvatanju i otkrivanju karcinoma, defekta pri rođenju, infekcijskih i kompleksnih bolesti”, kazala je.

Njihov revolucionarni test u razvijenim zapadnim zemljama skoro da je postao prvi u izboru za amniocentezu i testiranje na Daunov, Tarnerov i Edvardsov sindrom te mnoge druge najčešće hromozomske poremećaje.

 

Send this to a friend