Medicina

Kineska vakcina efikasna tek 50,4 odsto

Ilustracija

Prema najnovijim rezultatima, utvrđeno je da je vakcina protiv koronavirusa koju je razvio kineski “Sinovac Biotech” efikasna tek 50,4 odsto.

To znači da je vakcina znatno manje efikasna od prethodnih podataka – sa jedva preko 50 odsto potrebnih za regulatorno odobrenje.

Prošle nedjelje istraživači sa Instituta Butantan, koji je sprovodio ispitivanja u Brazilu, objavili su da je ova vakcina imala 78 odsto efikasnosti u odnosu na “blage do teške” slučajeve kovida 19. Ali u utorak su otkrili da u izračunavanje ovog procenta nisu uključeni podaci iz grupe “vrlo blagih infekcija”, među onima koji su razvili bolest a primili su vakcinu, i koji nisu zahtijevali ljekarsku pomoć.

Sa uključivanjem ovih podataka, stopa efikasnosti sada iznosi 50,4 odsto, rekli su istraživači.

Ali Butantan je naglasio da je vakcina 78 odsto efikasna u sprječavanju blažih slučajeva kojima je bilo potrebno liječenje i 100 odsto efikasna u sprečavanju umjerenih do ozbiljnih slučajeva.

Rezultati ispitivanja kineske vakcine razlikuju se od zemlje do zemlje.

Turski istraživači su prošlog mjeseca rekli da je vakcina KoronaVak bila efikasna 91,25 odsto , dok je Indonezija, koja je u srijedu počela svoj program masovne vakcinacije, rekla da je efikasna 65,3 odsto.

Kineska vakcina je, uz onu proizvođača AstraZeneka , druga koju brazilski regulator trenutno razmatra za odobrenje, a nekoliko zemalja, uključujući Indoneziju, Tursku i Singapur, naručilo je ovu vakcinu, navodi BBC.

Send this to a friend