Medicina

Koronavirus može ostati u vazduhu duže od osam minuta nakon razgovora

Foto: Twitter

Kapljice koje se stvaraju dok ljudi zaraženi koronavirusom govore mogu se zadržati u vazduhu nekoliko minuta, što bi potencijalno moglo da izazove nove infekcije, smatraju istraživači.

Nova procjena istraživača američkog Nacionalnog instituta za zdravlje i Univerziteta u Pensilvaniji je da se glasnim jednominutnim govorom u zatvorenom prostoru može stvoriti najmanje 1.000 kapljica koje sadrže čestice Kovid-19.

Te kapljice mogle bi da ostanu u vazduhu duže od osam minuta, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu PNAS. Prema drugim studijama, to može biti dovoljno da se osoba inficira ukoliko ih udahne, prenosi CNN.

U okviru eksperimenta je ponavljana fraza “stay healthy” (ostani zdrav) i simulirano zatvoreno, stajaće vazdušno okruženje. Istraživači su izabrali tu frazu jer se izgovorom suglasnika “th” ​​efikasno stvaraju kapljice.

Istraživači su koristili laser kako bi posmatrali šta se potom događa – velike kapljice su se smanjivale, djelimično isparavale i ostajale u vazduhu.

Na osnovu tih zapažanja, istraživači su zaključili da bi u stvarnom životu te čestice mogle da udahnu druge osobe i tako se zaraze koronom.

Ž.N.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
Surova realnostNe znamPrč
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Surova realnost
Gost
Surova realnost

Ako obični ostaju 8 minuta on motanajmanje 8 puta duže i više, on je čudovištemeđu virusima… Skače, leti, lebdi, bije ko nije dobar… Ufufufufufufuf

Ne znam
Gost
Ne znam

Ovaj virus izgleda ima padobran..

Prč
Gost
Prč

Jeste izmjerili na koju visinu i udaljenost.ada dako se dogovorite oko jedne jedine stvari u vezi ovog virusa inace nije dobro.najvisi problem je sto kovid postaje sve vise geopoliticki i ekonomski problem a sve manje zdravstveni.svima puna usta zajednistva a svak radi i prica sto mu volja.duboko vjerujem da nema zdravstvene organizacije gdje se prikupljaju svi podaci o napredovanju vakcine… Više »

Send this to a friend