Medicina

Ljekovi za razređivanje krvi bi mogli da pomognu kod teško oboljelih od korone

Ljekovi za razređivanje krvi, antikoagulansi, mogli bi da pomognu teško oboljelim pacijentima od COVID-19, izjavili su ljekari.

Njihovi nalazi bi mogli da budu od pomoći pri rješavanju problema povezanih sa stvaranjem krvnih ugrušaka, koji dodatno komplikuju i tako teško liječenje koronavirusa.

Tim iz bolnice “Mount Sinai” kaže da su sada u fazi sprovođenja eksperimenata da bi vidjeli koji antikoagulansi mogu najbolje da djeluju i u kojim dozama.

“Naša otkrića ukazuju na to da sistemski antikoagulansi mogu da budu povezani sa poboljšanjem rezultata kod pacijenata hospitalizovanih sa COVID-19”, napisali su u svom izvještaju, objavljenom u časopisu “American College of Cardiology”.

Valentin Fuster, direktor “Mount Sinai” i njegove kolege pogledali su više od 2.700 pacijenata liječenih na Mount Sinai u Njujorku, koji je teško pogođen koronavirusom.

Počev od marta, nekim pacijentima su uključeni u terapiju ljekovi protiv zgrušavanja na osnovu odluka o liječenju.

Tim je uočio da su antikoagulansi bili od velikog značaja posebno za ljude koji su bili priključeni na respiratore.

Otkrili su da je 29 odsto pacijenata na respiratorima kojima su uključeni u terapiju i antikoaguansi,umrlo, u poređenju sa 63 odsto pacijenata na respiratoru koji nisu dobili razređivače krvi.

“Pacijenti koji su primali antikoagulanse bolje su prošli od onih koji nisu”, rekao je Fuster za CNN i dodao da nalazi nisu dovoljno jasni da bi dali preporuke.

Send this to a friend