Medicina

Miševi mogu da zaustave starenje, mogu li i ljudi?

Kako legenda kaže, španski istraživač Huan Ponse de Leon tragao je za mitskom Fontanom mladosti kada je, umjesto nje, otkrio Floridu.

Ipak, ispalo je da nije morao da ide toliko daleko jer fontana mladosti mogla bi da se nalazi tačno između vaših očiju.

Matične ćelije u dijelu mozga hipotalamusa mogle bi doslovno da budu regulator tjelesnog sata. Istraživači medicinskog koledža Albert Ajnštajn u Njujorku možda su pronašli način da okrenu unazad kazaljke tog sata, barem kod miševa.

Naučnicima je poznato već neko vrijeme da oblast mozga nazvana hipotalamus kontroliše glavne funkcije kao što su rast, reprodukcija i metabolizam.

Istraživači u Njujorku ustanovili su da matične ćelije hipotalamusa direktno utiču na način na koji tijelo stari.

“Brzinu starenja može da kontroliše određeno mjesto u tijelu – hipotalamus. I može da se kontroliše određenom vrstom ćelija, odnosno matičnim ćelijama hipotalamusa. Mislim da su ta otkrića interesantna, potencijalno izvanredna.”, kaže Dongšeng Čai sa koledža “Albert Ajnštajn”.

U osnovi, kada hipotalamus počne da stari, počinje i tijelo da stari.

“Kada su funkcije hipotalamusa u opadanju, posebno gubitak njegovih matičnih ćelija i ta zaštita protiv razvoja starenja je izgubljena, to svakako vodi ka starenju.”

Sa tim saznanjem, istraživači su počeli da tragaju za načinom da osvježe hipotalamus kod laboratorijskih miševa uz pomoć matičnih ćelija.

“Kada smo ubrizgali matične ćelije hipotalamusa, koje su uzete od mladih miševa, u sredovječne miševe, to je zapravo usporilo starenje. Tako da su miševi starili sporije i takođe im je produžen životni vijek, odnosno dugovječnost.”

Sljedeći korak, naravno je da se ustanovi da li su efekti protiv starenja takođe djelotvorni kod ljudi.

“Ako bi mogli da to što smo uočili kod životinja prenesemo na ljude, mislim da bi ljudi mogli bolje da funkcionišu tokom kasnije faze starenja.”

Ono što je još važnije za istraživače je da bi otkriće takođe moglo da pomogne ljekarima da uspostave dijagnozu i tretiraju brojne zdravstvene probleme povezane sa starenjem.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
anonymous
Gost
anonymous

Bilo bi dobro kad bi maticne celije hipotalamusa mladih miseva mogle da starijim ljudima uspore starenje…

Rade007
Gost
Rade007

Volio bih da ovo bude uskoro izvodljivo.

?257000$0000?
Gost
?257000$0000?

U koju si radio supu. …………?????????

?257000$0000?
Gost
?257000$0000?

Da ga pojedem ???????

Send this to a friend