Medicina

Moderna zatražila hitno odobrenje svoje vakcine protiv Covid-19

Biotehnološka kompanija Moderna podnijeće  danas zahtjev  za hitno odobrenje svoje vakcine, od strane Američke agencije za hranu i ljekove (FDA), nakon što su  rezultati u toku testiranja pokazali visoku efikasnost i najniži mogući nivo rizika.

Moderna je objavila da njihova vakcina protiv Covid-19  pokazuje 95 odsto efikasnosti na osnovu pokazanih rezultata testiranja, druga je  kompanija koja podnosi  zahtjev FDA-u, nakon što su to nedavno učinile i firme Fajzer i Bajontek.

U pitanju je RNK vakcina što  znači da se dio genetskog koda koronavirusa ubrizgava u tijelo. Nakon čega  tijelo  počinje da proizvodi virusne proteine, ali ne i cio virus, što je dovoljno za osposobljavanje imunološkog sistema za napad. Volonteri na kojima su vršena testiranja  vakcine, kompanije Moderna, ispričali su da su osjetili simptome slične gripu, kao i otok na mjestu uboda, ali da dugotrajnost neželjenih efekata vakcine nije dugo potrajala.

Moderna u svom saopštenju navodi da će se povodom odluke o njihovom zahtjevu FDA komisija sastati 17. decembra, sedam dana nakon što odličuju o sudbini Fajzerovog proizvoda. Odobrenje za oba lijeka očekuje se nekoliko dana nakon održanih sastanaka.

Send this to a friend