Medicina

Naučnici izračunali kolika je vjerovatnoća da ste u društvu osobe zaražene koronom

Ilustracija

Ako vas danas desetoro sjedi za stolom u Pragu, rizik da je najmanje jedna osoba zaražena koronavirusom je 58 odsto. U Parizu je rizik 32, a u Vašingtonu 18 odsto.

Taj proračun ćete dobiti zahvaljujući internet alatu koji je razvila grupa američkih naučnika. Taj alat omogućuje ljudima da procijene rizik od zaraze na okupljanjima.

Matematika je jednostavna i temelji se na zvaničnim podacima o širenju pandemije u realnom vremenu.

Na portalu “covid19risk” za sada se rizik da ste u društvu zaraženog može izračunati samo za Sjedinjene Američke Države (po okruzima) i za dio evropskih zemalja (po njihovim regionima).

Model uzima u obzir činjenicu da je stvaran broj zaraženih pet do deset puta veći od broja pozitivnih testova pa korisnik može da izabere jednu od te dvije hipoteze za svoju računicu, prenosi Index. Takođe, može da bira želi li društvo od pet, deset, pedeset, sto pa čak i 5000 ljudi.

Autori su zauzeli konzervativan pristup pa računaju da je zaražena osoba pozitivna deset dana, rekao je glavni tvorac programa Džošua Vajc.

Epidemiolozi u stvarnosti računaju da je osoba zarazna kraće, pet do šest dana, uprkos tome što je rezidualna prisutnost virusa u organizmu duža.

Autori napominju da njihov model samo izračunava vjerovatnost da je neko u vašem društvu zaražen, a ne i kolika je vjerovatnoća da ćete se i vi zaraziti jer to zavisi od previše varijabli, poput nošenja maske i provjetravanja prostorije.

Send this to a friend