Medicina

Naučnici: Možda će trebati vakcina druge generacije

Ilustracija

Zbog spore imunizacije i neravnopravne raspodjele vakcina mogu se pojaviti mutacije otporne na postojeću vakcinu, tvrde stručnjaci.

Vodeći zdravstveni eksperti iz cijelog svijeta upozorili su da spora distribucija i neravnopravna raspodjela vakcina ugrožavaju njihovu efikasnost, jer će se u narednih godinu pojaviti nove mutacije korona virusa.

Naučnici, njih 77 iz vodećih akademskih institucija svijeta, učestvovali su u istraživanju u kojem ih je skoro 30 odsto navelo da će u narednih devet mjeseci biti potrebne vakcine nove generacije, ukoliko se postojeće ne budu brže proizvodile i distribuirale po svijetu.

Gotovo 90 odsto stručnjaka tvrdi da je izvjesna pojava mutiranih virusa otpornih na vakcine, jer je stepen imunizacije nizak u mnogim državama, najviše u onim u razvoju.

Sa sadašnjim tempom, vjerovatno je da će u narednih godinu biti vakcinisano samo 10 odsto stanovnika siromašnih zemalja, tvrde iz Alijanse narodne vakcine (PVA), koalicije sa više od 50 organizacija.

Alijansa je pozvala na podizanje farmaceutskog monopola i dijeljenje tehnologije kako bi se hitno ubrzala isporuka vakcina.

‘Virusi ne mare za granice’

„Što više virus kruži, veća je vjerovatnoća da će se pojaviti novi sojevi i varijante, što bi današnje vakcine moglo učiniti neučinkovitim. U isto vrijeme, siromašne zemlje su ostavljene bez vakcina i osnovnih medicinskih potrepština“, kaže profesor globalnog javnog zdravlja na Univerzitetu Edinburgh, Devi Sridhar.

Kako ističe, kao što smo naučili, virusi ne mare za granice.

“Moramo vaksinisati što više ljudi, svugdje po svijetu i što je prije moguće. Zašto čekati i gledati, umjesto to spriječiti?“, dodao je.

Prema istraživanju, 66 odsto naučnika tvrdi da čovječanstvo ima godinu ili manje prije nego što virus mutira i vakcine protiv COVID-19 prve generacije ostavi „bez učinka“.

„Da smo u ratu protiv države koja se zove COVID, da li bi onda vlade vitalne odluke o proizvodnji, isporuci i cijeni prepustile kompanijama koje proizvode oružje?“, pitanje je višeg savjetnika za zdravstvenu politiku u PVA, Mohge Kamala Yannija.

Dodao je, da su vakcine ključno oružje u borbi protiv COVID-19, svjetski lideri moraju preuzeti kontrolu.

Send this to a friend