Medicina

Naučnici otkrili nov način uništavanja ćelija karcinoma

Naučnici su otkrili novu slabost karcinoma koja prisiljava ćelije tumora na preopterećenje i samodestrukciju.

Tumorske ćelije su grupa atipičnih ćelija koje formiraju kvržice i izrasline. Mogu se pojaviti u bilo kojem dijelu tijela, a njihov opstanak zavisi od rasta i veličine tumora, kao i zahvaćenom području.

Naučnici su duži niz godina istraživali gen MYC koji dovodi do rasta tumora u nekoliko vrsta karcinoma. Naime, MYC je gen koji kontrolira normalan rast ćelija, ali kada je mutiran ili pojačan u karcinomu, potiče lančanu reakciju koja pomaže tumoru da nekontrolisano raste.

Grupa naučnika Univerziteta u Pensilvaniji ranije je saopštila da su identifikovali novi put koji funkcioniše kao partner MYC-u i mogao bi biti njegova slabost, a rezultati istraživanja objavljeni su u listu Nature Cell Biology.

Novi put uključuje protein nazvan ATF4, a blokiranjem ovog proteina da hrani tumor, može dovesti da ćelije karcinoma proizvedu previše proteina i budu uništene.

Istraživači su ustanovili da, kada su proteini ATF4 zaustavljeni u ćelijama miševa, tumorske ćelije su nastavile stvarati proteine i u konačnici su uništene posljedicom preopterećenja. Ovo je blokiralo rast tumora kod miševa koji su imali limfome i karcinom debelog crijeva, što je dokaz da ova oktrića mogu ukazati na novi pristup koji bi mogao funkcionisati i kod ljudi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jorgo
Gost
Jorgo

Ovo je jako lijepo i za svaku pohvalu zaista, ali mana je sto ce poceti da se testira ba ljudima tek kroz 10 godina, a u najboljem slucaju pocece komercijalna proizvodnja za 20.

Da se da malo vise para da na ovo umjesto na proizvodnju vojnog aviona, ovaj period bi bio kraci

Todor
Gost
Todor

Bravo

Send this to a friend