Medicina

Njemačka neće ići rizičnim prečicama: Vakcina nakon proljeća

Ilustracija

Njemačka je danas dodijelila 627 miliona eura biotehnološkim kompanijama BioNTech i CureVac kako bi ubrzale razvoj vakcine za koronavirus.

Ministarka obrazovanja i istraživanja Anja Karliček upozorila je da bezbjednost treba da ostane glavni prioritet kako bi šira populacija prihvatila vakcinu.

“Čak i dok svijet čeka na vakcinu, nećemo ići rizičnim prečicima”, kazala je na konferenciji u Berlinu.

Mnogi su zabrinuti da bi moglo da dođe do smanjenja standarda sigurnosti i efikasnosti, u trci za razvoj vakcine protiv covida-19, koji je do sada zarazio više od 29 miliona ljudi i odnio preko 926.000 života, prenosi Index.

Vakcina će vjerovatno biti dostupna nakon proljeća 2021.

Kompanije koje razvijaju vakcine moraju tek da sprovedu ispitivanja na velikom broju ljudi, ali je Rusija odobrila vakcinu za koronavirus prošlog mjeseca, zbog čega su neki zapadni stručnjaci kritikovali Rusiju da nije dovoljno rigorozno ispitala vakcinu.

Karliček je kazala da ne očekuje da će vakcina biti dostupna široj populaciji do sredine 2021.

Ministarstvo je dodijelilo 375 miliona eura BioNTechu, a CureVacu 252 miliona eura, ali kompanije moraju da ispune određene kriterijume.

Ministarstvo je objavilo da još razgovara o dodjeljivanju sredstava kompaniji IDT Biologika, koja proizvodi vakcine za druge farmaceutske kompanije te radi na tvz. vektorskoj vakcini.

Njemačka će osigurati više doza nego što ima stanovnika

Jens Špan, njemački ministar zdravlja, kazao je kako je važno imati vakcine od više proizvođača te da će Njemačka unaprijed osigurati više doza nego što ima stanovnika.

Berlin je već osigurao 54 miliona doza potencijalne vakcine AstraZenece, u sklopu dogovora te kompanije sa EU, po kojem je Unija osigurala 450 miliona doza.

Špan kaže da će vlada odlučiti ove nedjelje hoće li dati sredstva COVAX-u, WHO-ovom planu globalne alokacije vakcine.

Send this to a friend