Medicina

Od čega su iznenada počeli da umiru pušači elektronskih cigareta?

Širom Sjedinjenih Američkih Država zabilježeno je nekoliko hiljada slučajeva misteriozne bolesti pluća, koju ljekari povezuju sa korišćenjem elektronskih cigareta.

<<<E-cigarete štetne po zdravlje, u Crnoj Gori najpopularnije među mladima<<<

Oboljeli su uglavnom tinejdžeri i mlađe osobe. U skoro 40 slučajeva završilo se smrtnim ishodom.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopštio je da tačan uzrok bolesti za sada nije poznat, ali da svi slučajevi uključuju e-cigarete koje su neki oboljeli koristili i za konzumaciju različitih proizvoda na bazi THC, glavnog aktivnog sastojka kanabisa.

Istražitelji nisu objavili koji su proizvodi ili sastojci povezani sa svim slučajevima.

Američka Agencija za hranu i ljekove upozorila je na potencijalne probleme sa e-cigaretama pošto je dobila prijave o zdravstvenim problemima ljudi koji ih koriste.

Američko medicinsko udruženje pozvalo je Agenciju za hranu i ljekove da ubrza proces federalne regulative elektronskih cigareta, uključujući hitnu zabranu tih proizvoda koji privlače mlade ljude.

Zdravstveni zvaničnik Kanzasa apelovao je na ljude da prestanu da puše elektronske cigarete, naročito da ne koriste ulja na bazi THC-a.

“Ako vi ili neko koga volite ‘vajpuje’, molim vas – prestanite”, apelovao je Li Norman, zdravstveni zvaničnik Kanzasa.

Elektronske cigarete zagrijevaju ampule punjene tečnim nikotinom koji stvara isparenje. Mada se većina stručnjaka slaže da elektronske cigarete nisu tako opasne kao udisanje duvanskog dima, još nema dovoljno istraživanja o tome.

Industrija e-cigareta tvrdi da su za respiratorne bolesti krivi proizvodi sa crnog tržišta.

Simptomi bolesti uključuju otežano disanje, groznicu, kašalj i povraćanje. Dodatne indicije su glavobolja, vrtoglavica i bol u grudima.

U 29 ispitanih smrtnih slučajeva, prosjek godina je bio 45, a većina su muškarci.

Najmlađa žrtva misteriozne bolesti je imala 17, a najstarija 75 godina.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Propaganda
Gost
Propaganda

Šta radi Filip Moris!

Send this to a friend