Medicina

Ohrabrujuće vijesti: I Fajzerova vakcina efikasna 95 odsto

Kompanija Fajzer objavila je da je analiza treće faze testiranja vakcine protiv novog koronavirusa pokazala da je ova vakcina efikasna 95 odsto u sprječavanju infekcije, čak i kod starijih ljudi, kao i da nema ozbiljnih rizika po zdravlje.

CNN prenosi da će Fajzer od američke Administracije za hranu i ljekove (FDA) tražiti dozvolu za upotrebu u hitnim slučajevima u roku od nekoliko dana.

Podaci su pokazali da je vakcina spriječila razvoj i blagih i teških oblika Kovid-19, saopštila je kompanija.

Vakcina je pokazala da je efikasna 94 odsto kod starijih odraslih osoba, koje su ranjivije na razvoj ozbiljnog Kovid-19 i koje ne reaguju snažno na neke vrste vakcina.

Rezultati ispitivanja – manje od godinu dana nakon što su istraživači započeli rad na vakcini – srušili su sve rekorde brzine za razvoj vakcine, što je proces koji obično traje godinama.

Prethodno je, na osnovu prvih rezultata bilo rečeno da vakcina pokazuje najmanje 90 odsto efikasnosti.

Ako FDA odobri vakcinu sa dvije doze, kompanija Fajzer navodi da će na raspolaganju biti do 50 miliona doza do kraja godine, a do 1,3 milijarde do kraja sljedeće godine.

8

avatar
1000
6
2
0
 
7
Luk ĆeloglavSlavo BaSjajne vijestiCheeseFrko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Luk Ćeloglav
Gost
Luk Ćeloglav

A juče objavljeno da je ruska vakcina je efikasna 96%. Kako se nadgornjavaju.

Slavo Ba
Gost
Slavo Ba

Ja sam glasao za Demokrate u Berane za lokalne i za republicke izbore ppsto nisam dobio nidje posao a dobili su ga samo Novica, dva Gorana, Vladica , Lekic i niko više ako možete mene da pelcujete prvog !

Sjajne vijesti
Gost
Sjajne vijesti

Bogu hvala 🙏

Frko
Gost
Frko

Ajde hvala naučnicima !

Demokrata
Gost
Demokrata

To! Bravo! Nadamo se da će Fajzer i Moderna vakcine da budu u Crnoj Gori već u decembru. Da se prvo vakcinišu svi zdravstveni radnici, stariji ljudi koji imaju hronične bolesti, vojska i policija. Onda i svi ostali građani i građanke.

Luk Ćeloglav
Gost
Luk Ćeloglav

Neće nego Sputnjik V.

Trajko
Gost
Trajko

Meni ovo nije ohrabrujuce. Vise lici na komercijalnu trku sa Modernom sto zabrinjava i postavlja pitanje koliko im se moze vjerovati pored nekonzistentnih podataka koje iznose. Istrcali su se sa 90% a onda ih je Moderna zaskocila i rekla 95%, a sad oni kazu isto 95%. Ne vjerujem ni jednima da su preko 90%. Ali i to je Ok u… Više »

Cheese
Gost
Cheese

Nije komercijalna trka sa Modernom nego su stigli novi podaci na 40.000 iz grupe koji su primili vakcinu i 40.000 iz grupe koji su primili Placebo. Iz grupe koji su vakcinisani samo se 1 razbolio od 40.000, dok u grupi sa placebom njih oko 12.000 je bilo zarazeno. Podaci su i vise nego ohrabrujuci jer je ovo tzv “Silver bullet”,… Više »

Send this to a friend