Medicina

Oksford nastavlja testiranje vakcine

Ilustracija

Testiranje vakcina protiv koronavirusa Univerziteta Oksford, koje se sprovodi u saradnji s farmaceutskim divom AstraZenecom, nastaviće se nakon što je zaustavljeno u nedjelju kada se jedan od ispitanika razbolio, objavljeno je danas sa Univerziteta.

<<<Obustavljeno istraživanje vakcine protiv korone, učesnik imao reakciju na lijek<<<

S Oksforda su prvo objavili da se volonter neobjašnjeno razbolio, a kasnije su dodali kako je upalna promjena na kičmenoj moždini kod jednog ispitanika povod privremenog prekida treće faze ispitivanja vakcine, koje je jedno od favorita za vakcinu protiv koronavirusa.

Zdravstveno regulatorno tijelo za lijekove (MHRA) poručilo je da je sada sigurno nastaviti ispitivanje, javlja novinska agencija Rojters.

S Oksforda su poručili kako će se kontinuirana kontrolisana klinička ispitivanja oksfordske vakcine protiv koronavirusa CHAdOx1 nCoV-19 nastaviti na svim mjestima na kojima se vrši testiranje.

“Globalno je oko 18.000 pojedinaca primilo studijsku vakcinu kao dio ispitivanja. U velikim istraživanjima poput ovog očekuje se da će neki učesnici postati bolesni i svaki slučaj mora biti pažljivo procijenjen kako bi se osigurala pažljiva procjena sigurnosti”,  navodi se u izjavi Univerziteta Oksford.

Detalji oko bolesti ispitanika nisu dodatno pojašnjeni. Ishodi ispitivanja raznih mogućih vakcina širom svijeta prate se pažljivo, a vakcina AstraZenece i Oksforda smatra se snažnim kandidatom u globalnoj utakmici.

Direktor “Wellcome Trust”, Džeremi Ferer stručnjak za zarazne bolesti, kaže kako su privremeni prekidi ispitivanja vakcina uobičajeni i ističe da je važno ozbiljno tretirati svaku moguću nepoželjnu reakciju na vakcinu, kao i da taj nadzor bude nezavisan.

Send this to a friend