Medicina

Prvi Amerikanci mogu dobiti vakcinu protiv korone već početkom decembra

ilustracija

Prvi Amerikanci mogu već 11. decembra dobiti vakcinu protiv koronavirusa, rekao je Moncef Slaui, šef američkog programa za vakcinu protiv kovida 19, prenosi Reuters.

“Naš plan je da dopremimo vakcine na određene lokacije u roku od 24 časa od odobrenja”, rekao je Slaui.

Spoljni savjetnici američke Uprave za hranu i ljekove sastaće se 10. decembra kako bi razgovarali o tome da li odobriti vakcinu COVID-19 koju su razvili Pfizer Inc i njemački partner BioNTech za hitnu upotrebu.

Pokazalo se da je vakcina 95 odsto efikasna bez većih nus pojava. Pfizer očekuje da će imati dovoljno doza da zaštiti 25 miliona ljudi do kraja godine.

Svaka država će odlučiti ko će prvi dobiti vakcinu, uz preporuku da prioritet imaju zdravstveni radnici i stariji koji se suočavaju sa najvećim rizicima od smrti zbog koronavirusa, rekao je Slaui.

“Oko 70 odsto stanovništva treba imunizovati da bi se postigao imunitet krda, što je cilj koji bi država mogla postići do maja”, rekao je on.

Američke Sjedinjene Države suočavaju se sa izazovom distribucije vakcina za više od 330 miliona Amerikanaca, istovremeno se boreći sa dezinformacijama o vakcinama koje se šire na društvenim mrežama.

Dolazeći šef kabineta Bijele kuće Ron Klain rekao je da je od presudne važnosti nesmetan protok informacija između stručnjaka za koronavirus predsjednika Donalda Trampa i tranzicionog tima novoizabranog predsjednika Džo Bajdena kako bi se izbjegla odlaganja u distribuciji nakon što Bajden stupi na dužnost 20. januara, prenosi Reuters.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučio je da se ne putuje za praznik Dan zahvalnosti, ali mnogi Amerikanci ignorišu to upozorenje.

Objave na društvenim mrežama pokazale su prepune aerodrome širom zemlje. Bolnice se naprežu pod rekordnim brojem pacijenat, a ljekari strahuju da će se taj broj povećati nakon porodičnih okupljanja ove sedmice.

7

avatar
1000
5
2
0
 
7
CetinjeGen. DukljaninBoogeyU ime narodaPrimorije
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cetinje
Gost
Cetinje

Aaa daj brate samo da se ubodemmm e izludjeh

U ime naroda
Gost
U ime naroda

Ja cu Putinovu

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

I ja istom

Primorije
Gost
Primorije

Kuku nama sa svijema vama
Ni ove vakcine do sada nijesu bile dobre a kamoli ove brdsko brzinske da se obrnu bilioni za farmako industriju dje svi ovi “””velicanstveni “”” imaju dio “” kolacica zarade “”

Boogey
Gost
Boogey

…da odeš ne neko fensi putovanje od par hiljada eura do Tajlanda,krstarenje Nilom i sl. ne bi ti bio problem da se pelcuješ…i to više puta…”neprovjerenim” vakcinama protiv malarije itd…samo da se “opali” selfi…

LOPOVI
Gost
LOPOVI

Hahahahahahahaha
Nema vise covida

100 💶
Gost
100 💶

Da je vječna Amerika država velika! 🇺🇸🗽✊

Send this to a friend