Medicina

Prvi slučaj presađivanja organa HIV pozitivne osobe zdravoj

Ljekari u Južnoafričkoj Republici presadali su dio jetre HIV-pozitivne majke njenom zdravom djetetu. Ono je u vrijeme operacije imalo 13 mjeseci i teško oštećenje jetre, koje bi, bez transplantacije, najvjerovatnije dovelo do njegove smrti.

U takvim okolnostima, izvještavaju ljekari u stručnom časopisu “AIDS”, procijenili su da djetetu prijeti manja opasnost od infekcije virusom.

Budući da nisu mogli da dobiju organ od zdravog davaoca (samo prošle godine umrlo je 14 djece koja su u Johanesburgu čekala organ), ljekari su stavili dijete na listu čekanja. Majka, koja se uspješno liječi antiretroviralnom terapijom, koja sprečava izbijanje bolesti, više puta se nudila da bude davalac, ali su je ljekari u prvom trenutku odbili zbog dijagnoze.

Kako ni poslije pola godine nisu našli odgovarajući organ, dok se zdravstveno stanje djeteta pogoršalo, odlučili su se na neuobičajeni korak. Bilo je to prvi put u svijetu da je organ osobe, za koju se zna da je HIV-pozitivna, presađen nezaraženoj osobi.

Majka i dijete su se dobro oporavili poslije operacije, koja je urađena 2017, navodi se u izvještaju. Za sada se, međutim, ne može sigurno reći da li je dijete zaraženo.

“Kratko vrijeme posle operacije mislili smo da je dijete HIV-pozitivno, jer smo u krvi našli odgovarajuća antitela”, kaže hirurg Žan Bota. Detaljniji pregledi za sada ne ukazuju na prisustvo aktivnog virusa side.

Stručnjaci ističu da će dijete moći da vodi relativno normalan život čak i u slučaju da kasnije bude otkrivena infekcija. Južnoafrička Republika ima najsveobuhvatniji program liječenja antiretroviralnim ljekovima. Samo jedna pilula dnevno znatno poboljšava kvalitet života pacijenata.

Send this to a friend