Medicina

Radikalna terapija za Parkinsonovu bolest testirana na ljudima

Grupa ljekara testirala je na ljudima radikalni tretman za Parkinsonovu bolest, tokom kog se lijek ubrizgava direktno u mozak, prenosi BBC.

Kroz otvor na glavi jedna grupa pacijenata primala je lijek, a druga placebo, odnosno lažni lijek.

Simptomi poboljšanja zabilježeni su kod obje grupe, pa ljekari nisu bili sigurni kakve efekte je imao sam lijek.

Međutim, snimci skenerom pokazali su da kod pacijenata koji su primili lijek postoje vidljiva poboljšanja na djelovima mozga koji su pogođeni bolešću.

Autori studije kažu da rezultati testiranja ukazuju na to da postoji mogućnost „ponovnog buđenja” oštećenih moždanih ćelija.

Drugi stručnjaci, međutim, smatraju da je prerano za donošenje zaključaka o tome da li bi tretman mogao da dovede do poboljšanja kod pacijenata oboljelih od Parkinsonove bolesti.

Autori istraživanja kažu i da bi sličan postupak ubrizgavanja lijeka kroz mali otvor u lobanji mogao da se koristi i za hemioterapiju kod pacijenata sa tumorom mozga ili za testiranje novih ljekova za osobe koje boluju od Alchajmera ili su preživjele moždani udar.

Parkinsonova bolest postepeno zahvata i oštećuje djelove mozga oboljelih. Neki od simptoma su drhtavica i ukočeni, nefleksibilni mišići.

U Velikoj Britaniji svake godine oko 145.000 ljudi oboli od Parkinsonove bolesti.

Tokom testiranja naučnici su pacijentima davali eksperimentalnu terapiju nazvanu neurotrofni faktor iz glijalnih ćelija (GDNF). Nadali su se da će lijek regenerisati umiruće moždane ćelije ili ih čak i potpuno izliječiti.

Pacijentima su uz pomoć robota u glave ugradili po četiri epruvete koje su im omogućile da GDNF ubrizgavaju direktno u oštećene djelove mozga sa velikom preciznošću.

Nakon što je terapiju bezbjedno primilo prvih šest pacijenata, ljekari su odlučili da devetomjesečno testiranje urade na 35 osoba. Polovini nasumično odabranih su davali mjesečne infuzije GDNF-a, a druga polovina je dobijala placebo.

Doktor Alan Voun, koji je vodio istraživanje, rekao je da je pacijentima koji su učestvovali u testiranju bolest, u prosjeku, dijagnostikovana prije osam godina.

Nakon testiranja, skenovi glave onih koji su primali lijek pokazali su stanje koje je kod oboljelih od Parkinsonove bolesti uobičajeno vidjeti dvije godine nakon dijagnoze.

„Uz pomoć pet skena [pozitronske emisione tomografije] smo vidjeli da lijek stiže do svog cilja, nervnih završetaka. Izgleda da pomaže oštećenim ćelijama da se regenerišu ili da imaju biološku reakciju”, rekao je Voun.

Tom Fips, 63-godišnjak iz Bristola, jedan je od pacijenata koji je učestvovao u testiranju. Kaže da mu je bolje i da je mogao da smanji uzimanje drugih ljekova.

Nakon što se terapija završila, on je polako ponovo povećavao doze svojih ljekova, ali je nastavio da vozi bicikl, obrađuje zemlju i vodi lokalni ogranak organizacije Parkinson’s UK.

„Mogao sam samo da poželim ove rezultate”, rekao je on.

„Imam osjećaj da sam kupio neko vrijeme i da sam odgodio napredovanje bolesti. Najbolji dio je to što sam bio dio grupe koja ima sličan cilj – ne samo tima konsultanata i medicinskih sestara, već i učesnika. Ne možete da imate očekivanja – možete da imate samo nadu.”

Nakon prvih devet mjeseci tokom kojih je samo polovina učesnika primala lijek, narednih devet mjeseci GDNF su primali svi.

Kod obje grupe zabilježeno je umjereno do veliko poboljšanje simptoma u poređenju sa stanjem prije terapije.

Međutim, autori kažu da je neophodno da se rezultatima pristupa oprezno zbog mogućnosti placebo efekta – kada se pacijent osjeća bolje uprkos tome što ne prima lijek.

Istraživači se nadaju da će tokom narednih testiranja moći da vide kakve efekte bi imalo povećanje doze lijeka ili produžavanje terapije.

Novi horizont

Profesor K Rej Čoudri sa Instituta za psihijatriju, psihologiju i neurologiju Kraljevskog koledža u Londonu, koji nije bio uključen u studiju, rekao je da je „razočaravajuće” što razlika u simptomima nije značajnija.

On je ipak dodao da je studija „od velikog značaja i da otvara nove horizonte i smjer u kom idu tretmani koji su zasnovani na regeneraciji”.

Nalazi ispitivanja su objavljeni u medicinskim časopisima Brain i Journal of Parkinson’s Disease.

Send this to a friend