Medicina

Rak dojke prvi put izliječen imunoterapijom

Žena sa naprednim stadijumom raka dojke, koji je prkosio hemoterapiji i proširio se na druge organe, izliječena je eksperimentalnim postupkom tokom kog su iz unutrašnjosti tumora izvučene i potom umnožene ćelije imunog sistema, objavili su juče naučnici sa američkog Nacionalnog instituta za rak.

Pacijentkinja (49) nema kancer već duže od dvije godine, otkrio je tim iz Sjedinjenih Američkih Država, koji je svoje rezultate predstavio kao novi “imunoterapijski pristup” za pacijente u završnoj fazi malignih bolesti, koje nisu mogle biti izliječene drugim naporima.

Pacijentkinja se za eksperiment prijavila nakon nekoliko neuspješnih tretmana konvencionalnom medicinom, navodi se u studiji objavljenoj u naučnom časopisu Nature Medicine. Rak se tada već proširio na razne djelove njenog tijela, uključujući tumore u jetri veličine teniske loptice.

Koristeći biopsiju, istraživači su izvadili rijetke ćelije koje je imunološki sistem napravio iz unutrašnjih tumora, ali u premalom broju da bi mogle da pomognu oboljelom. Narednih nedjelja su u laboratoriji umnožavali te ćelije, te milijarde njih vratili u njeno tijelo.

Dvije i po godine nakon toga, žena više nema rak. Metoda, koja je još u povoju, olakšala je i liječenje tumora kod šest drugih pacijenata sa rakom debelog crijeva i grlića materice, rekao je šef hirurgije u Nacionalnom institutu za rak, Stiven Rozenberg.

“Oni napadaju sopstvene karcinome”, rekao je Rozenberg.

Kako je dodao, terapija je personalizovana i lijek se posebno pravi za svakog pacijenta.

Do sada su istraživači podvrgli tretmanu 40 pacijenata, a sedam je dobro odgovorilo na terapiju. Bilo je potrebno oko osam sedmica za izradu lijeka pacijentkinji sa rakom dojke. Šest nedjelja nakon što je dobila terapiju, rak u njenom tijelu smanjio se za pola. Dvije i po godine kasnije potpuno je nestao.

Ž.N.

Send this to a friend