Medicina

Rijetki simptomi korone: Osip na prstima nogu, vrtoglavica, peckanje…

Foto: Twitter

Svjetska zdravstvena organizacija SZO od samog početka pandemije koronavirusa kao simptome bolesti najčešće navodi sljedeće – temperaturu, umor i suvi kašalj. Povremeno su se pominjali i curenje iz nosa, bol u grlu, začepljen nos, bolovi u tijelu, dijareja i gubitak čula ukusa i mirisa, ali postoje i drugi, neobičniji simptomi koje su prijavili neki pacijenti.

Osip na prstima nogu

Kako piše Guardian, oboljeli iz nekoliko zemalja prijavili su osip na prstima nogu, a osim toga, nisu imali ni jedan drugi uobičajeni simptom zaraze koronavirusom. Osip može da poprimi oblik crvenih ili ljubičastih lezija, a evropski časopis za pedijatrijsku dermatologiju izvestio je o “epidemiji” ovakvih slučajeva kod djece i adolescenata u Italiji.

Konjunktivitis

Iako rijedak, simptom koronavirusa može da bude i konjunktivitis (upala očne konjuktive), a virusne čestice pronađene su u suzama pojedinih pacijenata. S britanskog Kraljevskog fakulteta oftalmologije kažu: “Poznato je da svaka infekcija gornjih disajnih puteva može da dovede do virusnih konjunktivitisa kao sekundarne komplikacije, a taj slučaj zabilježen je i kod bolesti COVID-19. Međutim, malo je vjerovatno da oboljela osoba nema i druge simptome poput groznice ili neprestanog kašlja – za sada se čini da se konjunktivitis manifestuje mnogo kasnije”.

Nekroza

Takođe, jedna španska studija objavljena u britanskom časopisu Dermatology otkrila je da je kod šesto odsto od 375 oboljelih od koronavirusa koji su pregledani zabilježena nekroza – odumiranje tjelesnog tkiva zbog nedostatka kiseonika, što se manifestuje promjenom boje kože na kojoj su vidljive ljubičaste ili crvene mrlje. U istraživanju se navodi da su ovi simptomi uglavnom bili prisutni kod starijih pacijenata s težim slučajevima bolesti. Ali, i ovaj podatak treba uzeti s rezervom jer je nekroza pronađena i kod nekih osoba koje su bile pozitivne na koronavirus, ali nije im bila potrebna hospitalizacija.

Vrtoglavica i glavobolja

A prema studiji sprovedenoj na 214 pacijenata u Kini otkriveno je da je nešto više od trećine (36,4 odsto) zaraženih imalo neurološke simptome kao što su vrtoglavica ili glavobolja.

Osjećaj peckanja

Neki pacijenti se žale i na trnce i osjećaj peckanja.

Kad se aktivira naš imunski sistem kao odgovor/reakcija na neku bolest, ljudi mogu da osjete različite senzacije… Čuo sam za slična iskustva i kod drugih bolesti koje nisu povezane s koronavirusom, rekao je dr. Valed Džavaid iz bolnice Maunt Sinaj u Njujorku.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Dule!Joo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dule!
Gost
Dule!

Ko zna od cega smo sve bolesni od Korone!

Joo
Gost
Joo

Tesko da je ostao jos koji simptom a da nije prilepljen kao simptom korone……

Send this to a friend