Medicina

SAD kupile deset miliona pilula protiv kovida za preko pet milijardi eura

Ilustracija, foto: Pixabay

Kompanija Fajzer saopštila je da je potpisala ugovor sa Vladom SAD o isporuci deset miliona eksperimentalnih pilula protiv covid-19, u vrijednosti od 5,29 milijardi evra.

Taj ugovor je dvostruko veći od onog koji je američka vlada potpisala za kupovinu pilula kompanije „Merk“, mada je cijena Fajzerovog lijeka niža – oko 530 dolara, u poređenju sa 700 dolara, koliko košta Merkov, prenio je Glas Amerike.

Fajzer je ove nedjelje od američkih regulatora zatražio da odobre hitnu upotrebu lijeka „Paxlovid“, nakon što su rezultati kliničkih testova pokazali da je 89 odsto efikasan u sprječavanju hospitalizacija ili smrtnih slučajeva među osobama kod kojih postoji veći rizik od teške bolesti.

Kompanija je najavila da će početi da isporučuje pilule već ove godine, ukoliko dobije zeleno svjetlo američke Uprave za hranu i ljekove.

„Ovaj sporazum će osigurati da milioni doza lijeka budu dostupni Amerikancima, ako bude odobren“, rekao je sekretar za zdravstvo Havijer Besera.

Dodao je da je vakcinacija protiv kovida-19 i dalje prioritet, ali da bi pilule koje mogu da sprječe hospitalizacije „mogle da spasu živote“.

Fajzer je naveo da očekuje da će proizvesti 180.000 doza do kraja narednog mjeseca i najmanje 50 miliona do kraja 2022. godine.

Američka vlada već je obezbjedila 3,1 milion doza Merkove pilule za kovid za 2,2 milijarde dolara, sa pravima da kupi još dva miliona.

Send this to a friend