Medicina

SAD: Vakcina protiv korone u novembru; Rusija: 200 miliona doza do kraja godine

Direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Entoni Fauči rekao je da bi vakcina protiv koronavirusa mogla da bude dostupna u oktobru, ali da su veće šanse da se to dogodi mjesec dana kasnije, piše Gradijan.

On je u razgovoru sa novinarima rekao da je sasvim zamislivo da lijek protiv Kovida 19 bude odobren u oktobru”.

“Najvjerovatnije u novembru, ali postoji mogućnost da to bude i ranije”, dodao je Fauči.

Treća faza kliničkih proba vakcine za koronavirus u SAD počela je danas u Nacionalnom institutu zdravlja (NIH).

Velike svjetske sile i dalje pokušavaju da pomognu u pronalasku vakcine za koronavirus, ulažući velika novčana sredstva kompanijama koje razvijaju potencijalnu vakcinu.

Tako je američka vlada udvostručila na skoro milijardu dolara ulaganje u razvoj potencijalne vakcine protiv kovida 19, pa je  kompanija “Moderna” danas počela kasnu fazu ispitivanja potencijalne vakcine protiv korona virusa.

Riječ je o vakcini pod nazivom “mRNA-1273”, koja će biti ispitana na oko 30.000 odraslih osoba koje nisu oboljele od Kovida-19.

Iz kompanije su rekli da će glavni cilj ispitivanja, koje uživa podršku vlade SAD, biti sprječavanje simptomatičnih oblika Kovid-19.

“Moderna” je u aprilu dobila 483 miliona dolara kada je izrada vakcine bila u ranoj fazi, a američka federalna agencija za farmaceutske tehnologije sada se obavezala da će izdvojiti još 472 miliona dolara.

Dokle se stiglo sa ispitivanjima ruske vakcine protiv korone?

Ruski zvaničnici najavili su da će Rusija do kraja 2020. proizvesti 200 miliona doza vakcine protiv virusa korona, međutim, mnogi vjeruju da su šanse za to male.

Sredinom jula, Kiril Dmitriev, direktor ruskog Fonda za direktne investicije, koji finansira razvoj vakcine, saopštio je da će masovna proizvodnja vakcine početi u avgustu.

Već krajem godine, Rusija bi trebalo da proizvede 200 miliona doza za upotrebu širom svijeta, najavio je on.

Anton Gopka, direktor firme ATEM Kapital koja se bavi ulaganjima u zdravstvo, ovakvu najavu smatra čudnom.

„Za mjesec dana su uspjeli da završe prvu fazu testiranja, što je rekord, ali čudna je najava da će vakcina biti spremna za jesen, jer druga faza testiranja traje makar nekoliko mjeseci”,  rekao je Gopka.

Jedna doza vakcine možda neće biti dovoljna zaštita od koronavirusa

Stručnjaci smatraju da jedna doza vakcine protiv koronavirusa vjerovatno neće biti dovoljno efikasna. Do ovkavog mišljenja došli su nakon istraživanja koja su pokazala da antitela u organizmu nestaju za nekoliko nedjelja, odnosno mjeseci.

To znači da je imunitet na koronavirus nakon primanja vakcine privremen, piše Business Insider.

Zbog toga struka smatra da će osoba morati da primi najmanje dvije doze vakcine kako bi imala efikasnu zaštitu od koronavirusa.

Vakcina i hakerski napadi

Sredinom jula, bezbjednosne službe Velike Britanije, Sjedinjenih Država i Kanade objavile su da je hakerska grupa APT29 napala različite organizacije koje se bave razvojem vakcine protiv virusa korona.

Cilj je vjerovatno bio krađa informacija, saopštili su oni.

Britanski ministar spoljnih poslova Domik Rab optužio je Rusiju za „sabotažu” razvoja vakcine.

„Jasno je da, dok svijet pokušava da uspostavi saradnju kako bismo napravili vakcinu za ovaj strašni virus, Rusija pokušava da to sabotira”, rekao je Rab.

Ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin odbacio je optužbe da su ruske službe pokušale da ukradu informacije o razvoju vakcine.

Šest vakcina protiv koronavirusa koje najviše obećavaju

Većina vakcina protiv COVID-19 je u pretkliničkim fazama, što znači da se još testiraju na životinjama ili u laboratoriji, ali neki kandidati došli su do faze u kojoj se njihovi učinci ispituju na ljudima.

Live Science pobrojao je potencijalne vakcine koja najviše obećavaju:

Univerzitet u Oxfordu / AstraZeneca

Vakcina teško pamtljivog imena ChAdOx1 nCoV-19, takozvana oksfordska vakcina, razvija se u saradnji britanskog univerziteta i farmaceutske kompanije AstraZeneca.

Napravljena je od oslabljene verzije virusa obične prehlade, adenovirusa koji inficira čimpanze. Istraživači su genetski izmijenili virus i dodali mu gene što kodiraju takozvane spike proteine koje koronavirus koristi za inficiranje ljudskih ćelija.

Teoretski, vakcina će naučiti tijelo da prepozna ove šiljke, tako da ih imunološki sistem može uništiti. U Brazilu su već počela testiranja treće faze u kojima će učestvovati 5.000 volontera. Ispitivanja bi se trebala provesti i na 10.500 Britanaca i 30.000 Amerikanaca.

Uz to, naučnici iz Oxforda žele namjerno da zaraze dobrovoljce virusom u sklopu treće faze ili poslije nje, uz ispitivanja faze tri ili nakon što budu završena, navodi The Guardian.

Američko ministarstvo zdravlja (HHS) spremno je dati kompaniji AstraZeneca 1,2 milijarde dolara kako bi ubrzali proces razvoja vakcine i proizveli najmanje 300 miliona doza.

Sinovac Biotech

Potencijalna vakcina PiCoVacc pekinške kompanije Sinovac Biotech štiti rezus makaki majmune od infekcije novim koronavirusom.

Vakcina se pokazala sigurnom i učinkovitom u ranim kliničkim ispitivanjima, pa sada kompanija po Brazilu traga za 8.870 sudionika treće faze kliničkog ispitivanja.

Vakcina se sastoji se od inaktivirane verzije virusa SARS-CoV-2. Riječ je o “mrtvoj” verziji patogena koji uzrokuje bolest, za razliku od oslabljenih virusa koji su živa vakcina.

Sinovac je ispitivanja prve i druge faze počeo u aprilu u kineskoj provinciji Jiangsu. Sudionicima su dali dvije doze vakcina koje nisu izazvale ozbiljne štetne posljedice, a navodno je više od 90 posto sudionika razvilo neutralizirajuća antitijela na vakcinu dvije sedmice nakon primanja druge doze.

Kompanija sad provodi ispitivanje druge faze na starijim osobama, a kasnije će provesti i jedno na djeci i adolescentima.

CanSino Biologics / Pekinški institut za biotehnologiju

CanSino Biologics u saradnji sa Pekinškim institutom za biotehnologiju razvio je potencijalnu vakcinu na bazi oslabljenog adenovirusa.

No, za razliku od oksfordske vakcine, koja koristi adenovirus koji inficira čimpanze, CanSino Biologics koristi adenovirus koji inficira ljude. Ispitivanje, sprovedeno u epicentru pandemije u Vuhanu, uključivalo je 508 učesnika kojima su nasumično davane različite doze vakcine ili placebo.

Otprilike 90 posto učesnika razvilo je T-ćelijske odgovore, a njih otprilike 85 posto neutralizirajuća antitijela. Rezultati su dovoljno dobri da bi se pokrenula i treća faza ispitivanja na mnogo većoj populaciji sudionika. Ta treća faza sprovela bi se izvan Kine, najvjerovatnije među siromašnim dobrovoljcima iz zemalja kao što je Brazil.

Sinopharm

Kineska nacionalna farmaceutska grupa Sinopharm priprema dvije vakcine, obije bazirane na inaktiviranim oblicima virusa SARS-CoV-2.

Vakcine su razvili Pekinški institut za biološke proizvode i Institut za biološke proizvode iz Vuhana. Te bi vakcine mogle biti spremne za upotrebu do kraja godine, objavljeno je krajem prošle sedmice.

Riječ je o prvim inaktiviranim vakcinama na svijetu u trećoj fazi ispitivanja. Ispitivanja se provode u Abu Dabiju na 15.000 dobrovoljaca koji će dobiti jedan od dva soja vakcine ili placebo. Daće im dvije doze u razmaku od tri sedmice.

Pfizer/BioNTech/Fosun Pharmaceutical

Poput Moderne, Pfizer i njemačka biotehnološka kompanija BioNTech razvijaju vakcinu koja koristi glasničku RNK kako bi podstaći imunološki sistem da prepozna koronavirus.

Vakcina nije prouzrokovala ozbiljne štetne događaje i mogla bi podstaći imunološki odgovor, prema još nerecenziranim podacima početkom jula objavljenim u bazi podataka medRxiv. U istraživanju je učestvovalo 45 pacijenata kojima je davana jedna do tri doze vakcina ili placeba.

Vakcina je podstakla imunološki sistem da stvori 1,8 do 2,8 puta više antitijela od onih pronađenih kod oporavljenih bolesnika.

Šesta vakcija “koja obećava” je upravo Moderna koja je danas počela sa kliničkim ispitivanjem.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mila
Gost
Mila

Što se vakcine protiv kovida tiče, čini mi se da su naučnici sa Oxvorda prvi došli do riješenja i obavljaju odavno pokuse na ljudima. I to rade po protokolima SZO.
A ovi drugi su odjednom nikli ko pečurke poslije kiše.

ISTINA
Gost
ISTINA

Moje dijete je dobilo epilepsiju ..Posto nijesu mogli biti zaustavljeni napada u kbc hitno smo poslati u Beograd Nakon dugog isprobavanja ljekova napadi su bogu hvala zaustavljeni .Dugo godina ce morati biti pod terapijom a mozda cak I dozivotno sto poslije tolikog predjenog pakla I borbe za ZDRAVLJE nije ni bitno Naime na pitanje “” zasto se desila epilepsija ?””receno… Više »

Bugs
Gost
Bugs

Ako se radi o vasem djetetu tesko je o tome pricati, ali ljudi oko mene su poceli da umiru od covida. A sigurno se ne radi o vasem djetetu jer pipete anonimno, tako da bih ja Vas odmah uhapsio za ugrozavanje javnog zdravlja i širenje NEISTINA!
Dječije oaralize nema više zahvaljujući vakcinama, a ni mnogo drugih bolesti!

Tako bješe vazd
Gost
Tako bješe vazd

Jes vec su je zavrsili no ne znaju pakovanje, ih kolko ima do vakcine samo da nam bog pomogne.

Snobizam
Gost
Snobizam

Da nece mozda CIA da mi odlucuje oce li moja djeca biti vakcinisana ?

Kam
Gost
Kam

Primices vakcinu i cutaces.Donijece odluku da ko ne primi vakcinu nece moci da ide na posao.I kraj.

Sasavica
Gost
Sasavica

Taman da pocinem od rabote
🤩🤩🤩🤩A oce li nas cipovati
🤩🤩🤩🤩

Bugs
Gost
Bugs

Ne bih ja nikoga ćerao, više vakcina za normalne, a ove ce evolucija počistiti

Roro
Gost
Roro

Ja ću ovu bracku vakcinu iz majčice Rusije!

Kačavenda
Gost
Kačavenda

Tako je Roro, i ja bih kao i ti volio da primim inekciju.Ali ja takođe umijem i da dajem infekcije.Sumnjaš li u ovo?

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Nauka,i samo nauka spašava svijet.Nikakva bajanja i blebetanja u prazno.

Sasavica
Gost
Sasavica

A oce li biti na akciju

Glava kuce
Gost
Glava kuce

Neka svi iz NKT prime prvi vakcine I daju svojoj djeci

Bugs
Gost
Bugs

Tebi ni pod razno dat, dati 8nima koji treba da prezive, nego hipokratova zakletva glupa…

Nkt = dps
Gost
Nkt = dps

Jessss
Zato ce sada dps da zove turiste na nase more
😃😃😃😃😃😃

Trt
Gost
Trt

Rusi ce nam odma dati koliko Nas vole

MILOŠ
Gost
MILOŠ

Daće ako misle kod nas na more.

Milica
Gost
Milica

Molim vas da za pet minuta ne objavite tekst ,,do vakcine možda nikad” . Sačekajte makar do sjutra. Pa preksjutra opet objavite vakcina u septembru. Tako držite neki dnevni ritam da ne bude iz sata u sat ima nema. A I BAŠ ME BRIGA

Bugs
Gost
Bugs

Bice sezonske, kao za gripu, izgleda da nema trajnog imuniteta, rako da trajne vakcine nikad…

Send this to a friend