Medicina

Sputnjik V efikasan kod više varijanti covid-19

Ilustracija

Vakcina Sputnjik V efikasna je protiv britanskih, južnoafričkih i brazilskih sojeva covid-19 infekcije, izjavio je danas direktor Nacionalnog istraživackog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju ruskog Ministarstva zdravlja “Gamaleja” Aleksandar Gincburg.

“U vezi sa sojevima o kojima se danas naširoko raspravlja, kao što su britanski, južnoafrički i brazilski sojevi,  možemo reći sa sigurnošću da Sputnjik V štiti od dobro poznatih varijanti koje su trenutno u opticaju i imaju epidemiološki potencijal”, rekao je Gincburg za Dok-Tok program na ruskom TV kanalu Jedan, preneo je Tass.

Međutim, naučnik je dodao da ne može postojati potpuna garancija da će vakcina pružiti zaštitu od svih sojeva covid-19 koji bi mogli da se pojave u budućnosti.

Komentarišući sibirski soj SARS-CoV-2, Gincburg je rekao da ga centar Gamaleja još uvijek nije proučavao.

“Očigledno su to proučavale naše kolege iz Rospotrebnadzora (ruske Federalne službe za nadzor zaštite prava potrošača i dobrobiti ljudi) i nadam se, stvoriće filogenetska stabla koja ilustruju kako su te nove mutacije, ti novi sojevi, povezani sa onima koji već cirkulišu među našim stanovništvom”, istakao je on.

 

Send this to a friend