Medicina

Sputnjikom V stvoren imunitet na infekciju Covid-19 kod svih testiranih dobrovoljaca

Niko od volontera  koji su učestvovali u testiranju vakcine “Sputnjik V” u prvoj fazi nije obolio  od Covid-19, rekao je direktor Instituta za transplantacionu medicinu i biotehnologiju Univerziteta “Sečin” i jedan od organizatora kliničkih testiranja vakcine Vadim Tarasov.

“Prošlo je pola godine od trenutka sprovođenja testiranja. U kontaktu smo sa dobrovoljcima, redovno pratimo njihovo stanje. Do sada niko nije inficiran”, izjavio  je Tarasov.

On je objasnio slučajeve ponovne infekcije Covid-19, nakon vakcinisanja Sputnjikom V, time što procedura nije bila sprovedena do kraja, a pod tim se podrazumijeva da testirani pacijent nije primio dvije doze vakcine, prenosi sajt Stopkoronavirus.rf.

“Pacijent nije primio još jednu dozu, kako je planirano i samim tim organizam nije stvorio otpornost na Covid-19”, rekao je Tarasov.

Klinička testiranja vakcine Sputnjik V započela su na Univerzitetu  Sečin 18. juna. U kliničkoj studiji u kojoj je učestvovalo  38.000 dobrovoljaca potvrđena je bezbjednost vakcine, a uporedo sa tim je saopšteno je da je kod svih  testiranih volontera  stvoren imunitet na infekciju.

Ministarstvo zdravlja Rusije u avgustu je objelodanilo vakcinu protiv koronavirusa “Sputnjik V”, čime je postala prva u svijetu takve vrste koja je proizvedena u cilju sprečavanja pandemije.

Na vakcini Sputnjik V  radili su Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” i Ruski fond za direktne investicije.

Ruski državni naučni centar za virusologiju i biotehnologiju “Vektor”, pored već registrovane vakcine protiv koronavirusa “EpiVakKorona”, razvija još tri  dodatne vakcine, saopštila je pres služba Rospotrebnadzora.

“Još tri vakcine su pokazale da su perspektivne i trenutno se nalaze u fazi razvoja. To su rekombinantne vakcine na bazi virusa vezikularnog stomatitisa, virusa gripa A i virusa morbila”, navodi se u saopštenju, koj prenosi Sputnjik.

Pored toga, danas se počinje sa  testiranjem vakcine EpiVakKorona na dobrovoljcima, koji moraju imati 18 ili više godina, kako bi mogli da dobrovoljno učestvuju u ovoj naučnoj studiji

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
PetarPanBokeljčitalac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PetarPan
Gost
PetarPan

Odma kupiti tu Rusku i do februara da budemo prva kovid free zemlja…

čitalac
Gost
čitalac

Ruska vakcina je stvorila imunitet kod svih 30 vojnika na kojima je izvršeno probno testiranje. Kakvo je stanje sa ruskom vakcinom najbolje ilustruje izjava američkog državnog sekretara za zdravstvo Aleksa Aziza koji je izjavio da oni “ne bi dali rusku vakcinu ni majmunima u svojim laboratorijama”. Da ta vakcina valja dali bi je i Putinu, ali on i njegovi tajkuni… Više »

Bokelj
Gost
Bokelj

Vidno si snabdjeven informacijama koje niko drugi ne posjeduje, ah da malo si ih izmislio radi mrznje prema tamo nekom narodu a da ni tebi nije jasno zasto. Niko te ne tjera da primis nikakvu vakcinu a i ako neces rusku imas izbor. Mozda je oksfordska pravo rijesenje za tebe

Send this to a friend