Medicina

Studija: Lijek protiv malarije nije efikasniji protiv koronavirusa od konvencionalne njege

Hidroksihlorohin, lijek protiv malarije, za koji je američki predsjednik Donald Tramp sugerisao da je efikasan u liječenju koronavirusa, nije se pokazao bolje od konvencionalne njege, pokazala je mala studija sprovedena u Kini.

Izvještaj objavljen u časopisu Journal of Zhejiang University pokazao je da se pacijenti koji su dobili taj lijek nijesu lakše borili protiv novog koronavirusa od onih koji nisu dobijali taj lijek.

U istraživanju je učestvovalo samo 30 pacijenata. Od 15 njih koji su dobili lijek protiv malarije, 13 je bilo negativno na koronavirus nakon nedjelju dana liječenja. Istovremeno, od 15 pacijenata koji nisu dobili hidroksihlorohin 14 je bilo negativno na virus.

Rezultati studije nisu statistički značajni, prenosi Bloomberg.

Hidroksihlorohin, posebno kada se daje sa antibiotikom azitromicinom, dobio je široku pažnju nakon objavljivanja rezultata kontroverzne, male studije kojom je obuhvaćeno oko 40 pacijenata hospitalizovanih zbog virusa Covid-19 u Francuskoj. U toj studiji se pokazalo da je nakon korištenja lijeka 26 pacijenata bilo negativno na koronavirus. Stručnjaci su kritikovali dizajn studije, nazivajući je zanimljivom, ali dalekom od definitivne.

<<<Francuski stručnjaci: Lijeka protiv korone ima dovoljno i jeftin je<<<

Tramp je nekoliko puta rekao da je uvjeren da će lijek djelovati. On se već daje mnogim hospitalizovanim pacijentima u Njujorku, a sada počinju i veća ispitivanja, što je dio napora da se pronađe bilo šta što bi moglo djelovati protiv bolesti.

<<<Tramp hvali Sumamed: Djeluje na koronavirus, ovo će promijeniti istoriju medicine<<<

U kineskoj studiji, koju su sproveli istraživači sa odjeljenja za infekciju i imunitet Šangajskog kliničkog centra za javno zdravlje, 15 pacijenata koji nisu dobili hidroksihlorohin liječeno je na konvencionalan način, što je uključivalo mirovanje, ležanje, inhalaciju i upotrebu antivirusnih ljekova koji se inače preporučuju u Kini, kao što su lopinavir i ritonavir, i po potrebi antibiotici.

Jedan pacijent liječen hidroksihlorohinom tokom studije napredovao je do teške bolesti. Kod četiri pacijenta ovaj lijek izazvao je dijareju i oni su imali znakove potencijalnog oštećenja jetre, u poređenju sa trojicom pacijenta kod kojih se to dogodilo, a koji su dobili konvencionalnu njegu.

Istraživači su zaključili da su potrebne dodatne studije na većem broju pacijenata kako bi se u potpunosti istražili rizici i koristi koje donosi korištenje lijeka.

Ž.N.

Send this to a friend