Medicina

Sve više pacijenata u Crnoj Gori ima poremećaj disanja u toku spavanja

Foto: PR Centar

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Brezovik“ prošle godine je hospitalizovano 628 pacijenata zbog dijagnostifikovanog poremećaja disanja u toku spavanja, dok je 2014. godine, otkad se sprovodi dijagnoza tog oboljenja, zabilježeno njih 100.

To je, na stručnom skupu koji je organizovao Fond za zdravstveno osiguranje (FZO), saopštila direktorica Specijalne bolnice za plućne bolesti „Brezovik“, Gordana Reljić, ističući da raste broj pacijenata koji pate od poremećaja disanja u toku spavanja.

„Kod 54 odsto naših pacijenata dijagnostifikovan je teški oblik poremaćaja disanja. To je pojava prestanka disanja u vremenu od deset sekundi do dva minuta više od pet puta u toku sat vremena spavanja“, pojasnila je Reljić.

Ona je kazala da pacijente odlikuju simptomi česte glavobolje i nesanica.

„Pacijenti sa tim oboljenjem su konfliktni, razdražljivi, loše pamte i odražava se na koncentraciju. Konzumacija narkotika, alkohola je nešto što može da izazove vještačku sleep apneu, ali koja može da bude pogubna za pacijenta“, rekla je Reljić.

Direktor FZO, Sead Čirgić, istakao je da je Crna Gora jedna od prvih zemalja u regionu na čijoj se Listi medicinsko tehničkih pomagala nalaze i pomagala za poremećaje disanja u toku spavanja, kao i za mehaničku ventilaciju pluća.

„Uvršteni su aspirator, inhalator sa maskom, aparati za pozitivan pritisak. Jako bitna činjenica, koja nas svrstava u red prvih zemalja regiona, jeste uvrštavanje i aparata za poremećaj disanja u snu“, pojasnio je Čirgić.

On je kazao da su značajno unaprijeđena prava osiguranika na pomagala izmjenama Liste iz 2017. godine.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Jevto Eraković, ocijenio je da su napravljeni veliki pomaci u toj oblasti sa realizacijom kompletnih dijagnostičkih testova koji se rade u Specijalnoj bolnici “Brezovik“.

„Kao neurolog, svjedok sam koliki je napredak postignut za neurološke pacijente, konkretno pacijente koji imaju neuro-mišićna oboljenja i kao posljedica toga, ulaze u respiratornu suficijenciju. Zahvaljujući aktivnostima Fonda i čitavog zdravstvenog sistema Crne Gore, tim pacijentima su obezbijeđena pomagala koja u ranijem periodu nisu bila omogućena“, rekao je Eraković.

On je saopštio da je planirana saradnja između KCCG i Specijalne bolnice za plućne bolesti „Brezovik“, koja bi, kako je pojasnio, omogućila pružanje medicinske pomoći pacijentima koji pate od poremećaja disanja u toku sna.

„Imamo ideju da nešto slično pokrenemo sa radom i u KCCG, uz saradnju sa Specijalnom bolnicom „Brezovik“ i da razmotrimo koji su to segmenti koje bi mogli ponuditi i u KCCG“, rekao je Eraković.

Doktorica, Sanja Simović, kazala je da je posljednjom izmjenom Liste uvršten i aparat sa pozitivnim pritiskom, koji je, kako je istakla, zlatni standard za liječenje pacijenata.

„Ovo je kompleksan sindrom, koji zahtijeva određenu dijagnostiku i tumačenje rezultata, kao i propisivanje adekvatnog aparata za pacijente. Dijagnoza same potrebe da nekom treba aparat za potpomognuto disanje podrazumijeva multisektorski rad“, rekla je Simović.

Ona je istakla da, u kontinuiranu medicinsku edukaciju, u okviru primarne zdravstvene zaštite, treba uvrstiti edukaciju o tim poremećajima.

„Osnova dijagnostikovanja je prepoznavanje pacijenata na primarnom nivou zdravstvene zaštite. Taj problem učestao kod ljudi iz našeg okruženja, iz razloga što je tek nedavno započet rad na ovoj dijagnostici“, ocijenila je Simović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bit
Gost
Bit

Poremecaj disanja u toku spavanja sam imao i ja. I pored toga jos dosta simptoma kao bol u grudnom kosu, malaksalost, bol u misicima, umor. Poslije niza pretraga ustanovljeno je da je u pitanju sistemska kandida. Kandida je inace stanovnik nasih crijeva, tacnije debelog crijeva ali kad dodje do njenog prekomjernog rasta zna da napravi dosta problema. A hrani se… Više »

mimi
Gost
mimi

svaka cast na komentaru,poucno.

Send this to a friend