Medicina

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava Evropu: Uvesti strože mjere, biće mrtvih pet puta više

Ilustracija

Razvoj pandemije koronavirusa u Evropi je “veoma zabrinjavajući”, iako situacija nije poput stanja u martu i aprilu, upozorio je danas evropski ogranak Svjetske zdravstvene organizacije SZO.

“Broj slučajeva dnevno raste, pa i broj prijema u bolnice. Kovid je sada peti uzrok smrti i dostignut je prag od 1.000 smrtnih slučajeva dnevno”, rekao je na onlajn konferenciji za novinare direktor evropskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije Hans Kluge, prenose svjetske agencije.

On je istakao značaj novih mjera koje se uvode širom Evrope kako bi se usporilo širenje koronavirusa.

“To su odgovarajući i neophodni odgovori na ono što nam podaci govore: prenošenje i izvori zaraze su u kućama i na zatvorenim javnim mjestima, kao i kod osoba koje se ne pridržavaju mjera samozaštite”, rekao je Kluge.

Uvođenje strožih kontrola za suzbijanje zaraze koronavirusa moglo bi da spase stotine hiljada života širom Evrope prije februara, dok se kontinent bori sa eksponencijalnim porastom zaraza. Kluge je naveo projekcije “pouzdanih epidemioloških modela” i rekao da one “nisu optimistične” za evropski region.

“Ovi modeli ukazuju da bi produžene opuštene politike mogle da podignu – do januara 2021. – dnevnu smrtnost na nivoe četiri do pet puta veće od onih koje smo zabilježili u aprilu”, naveo je Kluge.

Pozivajući vlade da se brzo “aktiviraju” da bi suzbile drugi talas pandemije koronavirusa, Kluge je rekao da je trenutna situacija “više nego ikad ranije vreme pandemije za Evropu”, prenosi Rojters.

“Poruka vladama je: ne ustručavajte se da preduzmete relativno male akcije kako biste izbjegli bolne štetne akcije koje smo vidjeli u prvom krugu (u martu i aprilu)”, dodao je on.

Ali, preduzimanje jednostavnih, brzih mera pooštravanja sada – poput obaveznog rasprostranjenog nošenja maski i kontrole društvenih okupljanja u javnim ili privatnim prostorima – moglo bi do februara da spase do 281.000 života u 53 zemlje koje čine evropski region SZO.

6

avatar
1000
2
4
0
 
6
IvoCicaJovoSistoTropicana
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tropicana
Gost
Tropicana

Lazu!!!

Cica
Gost
Cica

Ti ćeš im reći, neznalice.

Neznalice
Gost
Neznalice

A zar nisu rekli ljetos da svi treba da primjenjuju švedski model.

Sisto
Gost
Sisto

Odustali su jer su shvatili da kod nas umjesto Svedjana zivi dosta orangutana!

Jovo
Gost
Jovo

😂😂😂😂😂😂😂😂

Ivo
Gost
Ivo

Ne orangutani nego bravi. Eto trudimo se da prvi steknemo imunitet stada ili krda. Svrjedno.

Send this to a friend