Medicina

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na opasnost elektronskih cigareta za zdravlje

Foto: EPA

Elektronske cigarete i ostali slični proizvodi opasni su za zdravlje i njihovu upotrebu bi trebalo regulisati, da bi se u samom začetku duvanskoj industriji onemogućilo “vrbovanje” potencijalnih kupaca, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

„Nikotin izaziva snažnu zavisnost, a jednako su opasni i elektronski inhalatori nikotina, pa bi stoga njihovu upotrebu trebalo bolje regulisati“, rekao je šef UN agencije Tedros Adhanom Gebreesus, koji je u utorak objavio novi izvještaj o borbi protiv pušenja realizovan u saradnji sa „Bloomberg Philanthropies“.

U izvještaju piše da proizvođači ovakvih proizvoda, čija se paleta i dalje proširuje, često za cilj imaju djecu i adolescente koje privlače razni ukusi, u izvještaju stoji da ih je čak 16.000.

Majkl Blumberg, milijarder i bivši gradonačelnik Njujorka koji je već duže vrijeme angažovan u borbi protiv pušenja, osudio je taktiku duvanskih kompanija.

„S obzirom na primijećeni pad prodaje cigareta, duvanske kompanije agresivno promovišu nove proizvode poput e-cigareta ili sličnih duvanskih proizvoda i lobiraju kod vlada, tražeći od njih ograničenja postojećih propisa. Njihov cilj je jednostavan: pridobiti novu generaciju zavisnika o nikotinu, a mi im to ne možemo dopustiti“, smatra Blumberg.

Zbog toga šef SZO vjeruje da bi u zemljama u kojima ti proizvodi nisu zabranjeni „vlade trebalo da usvoje odgovarajuće mjere kako bi zaštitile svoje stanovništvo od opasnosti koje im prijete od elektronskih cigareta i da bi spriječile njihovu upotrebu među djecom, adolescentima i ostalim zdravstveno osjetljivim grupama“.

UN agenciju posebno zabrinjava upotreba elektronskih cigareta među mlađima od 20 godina zbog štetnog efekta nikotina na razvoj mozga u ovoj osjetljivoj životnoj dobi i zbog opasnosti koje mogu da predstavljaju određeni sastojci.

Agencija procjenjuje da su mnogo veći izgledi da djeca koja koriste e-cigarete nastave i kasnije da puše.

Ali regulisanje ovog domena nije jednostavan posao jer je riječ o „raznolikim proizvodima koji vrlo brzo evoluiraju“, ističe direktor za promociju zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije, Rudiger Kreš.

„To je jedan od načina kojima se proizvođači služe da bi potkopali propise i mjere kontrole“, dodao je Kreš.

SZO preporučuje vladama da preduzmu sve što mogu bi se nepušačima onemogućio pristup e-cigaretama, strahujući od ponovnog popularizovanja pušenja, naročito među mladima.

Po izvještaju UN agencije, upotreba e-cigareta zabranjena je u 32 zemlje, a 79 ih je usvojilo bar jednu mjeru koja se odnosi na ograničenje njihove upotrebe, poput zabrane oglašavanja.

SZO istovremeno ističe da čak 84 zemlje u svijetu nemaju propise kojima bi se onemogućila prodaja ovih proizvoda.

Agencija skreće pažnju i na to da njihovi napori na regulisanju e-cigareta ne bi smjeli da odvrate pažnju od borbe protiv pušenja.

Iako se broj pušača u brojnim zemljama smanjio, globalni porast broja stanovnika znači da ukupan broj pušača „ostaje jednako visok“, stoji u izvještaju SZO i dodaje se da pušenje godišnje ubije miliona pušača, uključujući i milion pasivnih pušača.

Send this to a friend