Medicina

Uspio lijek za rak: Naučnici maligne ćelije pretvorili u salo

Stručnjaci sa Univerziteta u Bazelu napravili su veliki napredak prateći put metastaziranja ćelija raka. Kako prenosi “CC Channel”, oni su uspjeli natjerati ćelije raka dojke da se pretvore u salo i time postanu potpuno bezopasne.

Ovaj obećavajući napredak pojašnjavaju na primjeru da kada posječete prst ili kada fetus počne da formira organe, ćelije epitela počinju da se mijenjaju u jednu vrstu matičnih ćelija po imenu mezenhimske matične ćelije, koje se potom ponovo pretvaraju i formiraju ono tkivo koje je potrebno tijelu.

https://www.youtube.com/watch?v=mCKwAMtPhNA

Ovaj proces je poznat kao epitelno-mezenhimska tranzicija (EMT), a već neko vrijeme je poznato kako se ćelije raka ovim ili suprotnim procesom, mezenhimsko-epitelnom tranzicijom (MET), mogu širiti kroz tijelo i metastazirati.

Zbog toga su istraživači u miševe usadili agresivni oblik čovečjeg raka dojke, kako bi onda miševe tretirali sa dva lijeka “rosiglitazone” i “trametinib”.

Zahvaljujući lijekovima, ćelije raka su su, umesto da se prošire tokom procesa metastaziranja, pretvorile u masne ćelije, putem procesa koji se naziva adipogeneza.

“Rezultati pokazuju da je terapija indukovala adipogenezu u ćelijama raka”,  navodi se u studiji.

Uprkos tome što se nisu sve ćelija raka pretvorile u salo, ostale su takve.

“Maligne ćelije koje su prošle proces EMT potpuno su prestale da se šire. Ono što smo vidjeli u dugoročnim eksperimentima jeste da ne postoji povratni proces nakon što se ćelije raka pretvore u masne ćelije”, istakao je Gerard Kristofori (Gerhard Christofori), biohemičar na Univerzitetu u Bazelu.

5

avatar
1000
4
1
0
 
5
MarkoswtfTodorPrinc od KonikaPiglet
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
wtf
Gost
wtf

izlijecen pacijent je izgubljena musterija… farmaceutski lobi ne dozvoljava izljecenje

Markos
Gost
Markos

Druze farmaceutskom lobiju odgovara pronalazak lijeka….jar ce narod da ga kupuje…odakle pare za ova istrazivanja…

Todor
Gost
Todor

Bravo

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Svakih par mjeseci pronađu lijek za rak ali još ni jedan nije pomogao pacijentima.

Piglet
Gost
Piglet

Istinski junaci modernog doba.

Send this to a friend