Medicina

Uspjeh dr Ivana Đikića: Njegov tim otkrio slabu tačku koronavirusa

Ivan Dikić (Foto schreenshoot)

Kada virus SARS-CoV-2 prodre u ljudske ćelije, podstiče ljudsku ćeliju domaćina da proizvodi proteine za stvaranje novih virusa. Jedan od tih virusnih proteina, zvan PLpro (proteaza nalik papainu), neophodan je za replikaciju i brzo širenje virusa.

Međunarodni tim istraživača na čelu sa Univerzitetom Gete otkrio je da farmakološka inhibicija ovog virusnog enzima ne samo da blokira replikaciju virusa, nego i istovremeno jača anti-virusni imuni odgovor (Nature online).

U slučaju infekcije virus SARS-CoV-2 mora savladati različite obrambene mehanizme ljudskog tijela, uključujući njegovu nespecifičnu ili urođenu imunološku obranu. Tokom ovog procesa, zaražene tjelesne ćelije oslobađaju glasnike poznate kao interferon tipa 1. Oni privlače prirodne ćelije ubice, koje ubijaju zaražene stanice.

Jedan od razloga zašto je virus SARS-CoV-2 tako uspješan, i time opasan, je taj što može suzbiti nespecifični imunološki odgovor. Koristeći virusni protein PLpro (papainsku proteazu) virus ima dvije funkcije: stvaranje novih virusnih čestica i istovremeno suzbija produkciju interferon tipa 1.

Njemački istraživači sada su mogli da prate te procese u eksperimentima s primarnim virusom u staničnim kulturama.

Štaviše, ako blokiraju PLpro, proizvodnja virusa je inhibirana i istovremeno je ojačao urođeni imuni odgovor ljudskih ćelija protiv virusa.

Direktor Instituta za biohemiju II pri Univerzitetskoj bolnici u Frankfurtu i vodeći autor rada, Ivan Đikić, objašnjava da su koristili nekovalentni inhibitor PLpro enzima (GRL-0617), i vrlo detaljno opisali njegov način djelovanja.

Zaključili smo da je inhibiranje PLpro-a vrlo obećavajuća dvostruko ciljana strategija u suzbijanju COVID-19. Dalji razvoj terapijskih supstanci koje inhibiraju PLpro predstavljaju ključni izazov u kliničkom liječenju COVID-19″, rekao je on.

Drugi važan nalaz ovog rada je razlika između koronavirusa koji uzrokuju SARS i COVID-19.

“Pokazali smo da virusni protein PLpro SARS-CoV-2 specifično djeluje na ISG-15 (interferonom stimulirani gen 15) u odnosu na ekvivalent SARS, što dovodi do smanjenja proizvodnje interferon tipa I. To je u skladu s nedavnim kliničkim opažanjima koja pokazuju da oboljeli od COVID-19 pokazuje smanjeni anti-virusni interferonski odgovor u poređenju s drugim respiratornim virusima poput gripe i SARS-a.

Da bi detaljno shvatili kako inhibicija PLpro zaustavlja virus, istraživači u Frankfurtu, Minhenu, Majncu, Freiburgu i Leidenu blisko su sarađivali na biohemijskim, strukturalnim, informatičkim i virološkim temama”, kazao je Dikić.

Donghyuk Shin, postdoktorski istraživač i prvi autor rada posebno je naglasio značaj nauke i istraživanja, a posebno potencijal koji stvara kultura saradnje.

“Kad sam vidio naše zajedničke rezultate, bio sam neizmjerno zahvalan što sam naučnik”, kazao je on.

Profesorica Sandra Ciesek, direktorica Instituta za medicinsku virologiju Univerzitetske bolnice u Frankfurtu, objašnjava da je PLpro posebno atraktivan antivirusni cilj, jer bi njegova inhibicija bila “dvostruki udar” protiv SARS-CoV -2.

Istakla je odličnu saradnju dva instituta.

“Pogotovo kada se istražuje nova klinička slika, svi profitiraju od interdisciplinarne saradnje, kao i različitih iskustava i gledišta”, rekla je ona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
jonus
Gost
jonus

Podsjeca li i vas ovaj lik na sliku na onog filozofa iz lajanja na zvezde? 😀

vesko nk
Gost
vesko nk

Nije nepoznato da se u ex YU proizvodio interferon.Titova Jugoslavija je radila na imunizacije naroda u zemlji i na podizanju svijesti o potrebi očuvanja javnog zdravlja.Svi ovi naučnici iz te zemlje su svoja znanja po raspadu zemlje ponijeli u istraživačke centre širom svijeta.Danas se neki instituti diče sa našim bivšim znanjem.Jbg mi ođe oćemo neke nacionalističke primitivne ludorije a za… Više »

Polimlje.me
Gost
Polimlje.me

Tako ti je to Vele. Pa posle kuknjava. Nema no da se sjedne radi uci napreduje. I onda tek mozemo vidjeti neko bolje sjutra.
A ne kao ovo danas zasnovano na lopovluku kradji poltronstvu neznanju sveopstem.

Naroz
Gost
Naroz

Hrvati imaju desetak nauchnika koji su trenutno medju najcjenjenijim u svijetu. Djikic je prije par godina bio u uzhem izboru za Nobelovu nagradu, vjerovatno buduci dobitnik iste.

Mitar
Gost
Mitar

Svaka mu cast ali , ako je nesto postigao, onda mora srbin bit jel tako?

Burin
Gost
Burin

Okreni se za sobom, pa.pogledaj. Mozda te prati neki Srbin.
Ljudi moji, koliko.ste pojedinci opsjednuti Srbima. Zar ne shvatate da vam ta mrznja kvari zivot?

Bibliograf
Gost
Bibliograf

Biće,kao i Pašić,Pupin,Nušić,Toma Fila,Miki Manojlović,Taško Načić-CINCARI,Josip Pančić-Hrvat(prozvali ga JosiF),što i priliči…… itd…..Svaka vam je istina ISTA…….

Ne razumijem
Gost
Ne razumijem

Šta je inhibicija? Nismo ni doktori, ni stari Latini, prevedite.

Bot
Gost
Bot

Inhibirati=smanjiti djelovanje

Mitar
Gost
Mitar

Evo dobi ti minuse, a ja vjerujem ti sto ih dadose takodje ne znaju!

PetarPan
Gost
PetarPan

Šta je zaključak,čime podstaći imuni sistem na odbranu?…

Naroz
Gost
Naroz

Inhibicija (sprjechavanje, kochenje) enzima PLpro ima dvostruko dejstvo, blokira replikaciju virusa i istovremeno omogucava produkciju interferona tip 1, koji opet ima antivirusno dejstvo.

Jovan Jovanović
Gost
Jovan Jovanović

Odličan komentar.Bravo za Dr. Đikića.

Bibliograf
Gost
Bibliograf

Svaka čast Jovane na komentaru,a ovaj lik što ti je dao minus je završio kod Nestorovića meeedežinu,axaxaxxa! 100% nije za magnetnu mozga!

Send this to a friend