Medicina

Vakcina Fajzera i Bionteka efektivna protiv južnoafričkog soja 100 odsto

Ilustracija

Iz kompanija Fajzer i Biontek danas je saopšteno da je njihova vakcina protiv covid-19 infekcije uspješna u više od 91 odsto slučajeva.

Fajzer tvrdi da je to rezultat istraživanja sprovedenog u proteklih šest mjeseci, na više od 12.000 osoba.

Navodi se da je vakcina efikasna bez obzira na starost, rasu i pol pacijenta, prenosi  Rojters.

Laboratorije ove dvije kompanije saopštile su da je njihova vakcina veoma efikasna i borbi protiv južnoafričkog soja covid-19, navodeći zaključke kliničkih ispitivanja u Južnoj Africi.

U Južnoj Africi nije primijećen nijedan slučaj covid-19 infekcije kod osoba vakcinisanih tokom treće faze ispitivanja, u okviru koje su učesnici praćeni šest mjeseci nakon dobijanja druge doze vakcine, precizira se u saopštenju laboratorija.

“U ispitivanju je učestvovalo 800 osoba, zabilježeno je devet slučajeva covid-19, svih iz placebo grupe, što ukazuje da je vakcina efikasna 100 odsto“, objašnjavaju Fajzer i Biontek.

“Prvi klinički rezultati pokazuju da vakcina može da efikasno zaštiti od sadašnjih varijanti, što je važan faktor za postizanje kolektivnog imuniteta i okončanje ove pandemije po svjetsku populaciju“, objašnjava Ugur Sahin, izvršni direktor i suosnivač kompanije Biontek.

Kod 46.307 ispitanika  u trećoj fazi u više zemalja, vakcina je pokazala efikasnost od 91,3 odsto, navode laboratorije.

Od 927 simptomatskih slučajeva covid-19 u studiji, 850 slučajeva je iz placebo grupe, a 77 slučajeva iz vakcinisane grupe.

Fajzer i Biontek planiraju da u ovoj godini proizvedu 2,5 milijardi doza vakcine.

Send this to a friend