Medicina

Životna promjena, sebe staviti na prvo mjesto

Vesna Bondžić

U nekom trenutku čovjek malo uspori kako bi se osvrnuo iza sebe i sagledao šta je postigao. Da li ima nešto što je želio da uradi, a nije. Za mnoge žene četrdesete su godine promjena, a tako je bilo i kod Vesne Bondžić. Do tog trenutka hodala je kroz život sa glavom iznad oblaka, pokušavajući da dotakne zvijezde, a onda je shvatila da ipak postoji želja koja je veća od tog svemira. Ta želja je bila da se ostvari kao majka.

Ipak, promjena koju je Vesna Bondžić doživjela nije bila nešto što je očekivala. Zapravo, dogodila se životno važna situacija jer je Vesna baš na 39. rođendan napipala promjenu na dojci koja će joj izmijeniti život. Ovo je priča o njenoj borbi, putu i spoznaji, bolesti i ozdravljenju. Ovo je njena priča, 12 godina kasnije, priča koja govori da postoji kvalitetan i sadržajan život poslije uspostavljanja dijagnoze i primjene terapije, život za koji se vrijedilo boriti.

Pomoć i podrška

Vesna je danas predsjednica Ženskog centra “Milica” koji je osnovala 2010. godine. U okviru njega funkcioniše Dnevni centar za pomoć i podršku oboljelima od raka i njihovim porodicama. Svesrdno pomaže na svim poljima ženama koje prolaze kroz bolest, zalaže se za kvalitetne uslove liječenja i prevencije, trudi se da se glas pacijenata čuje. Idejni je tvorac kampanje koja promoviše važnost preventivnih pregleda i zdravog načina života a koja se od 2015. godine realizuje u preko 20 gradova Srbije pod sloganom “Daj pedalu raku”.

Ovog marta su brend Pantene, Ženski centar “Milica” uz podršku kompanije Delez Srbija pokrenuli kampanju “Daj snagu”.

“Želimo da osnažimo žene oboljele od raka dojke koje su u procesu hemioterapije izgubile kosu. Prema mom iskustvu, ovaj gubitak kod žena spada u jedan od najtežih i najemotivnijih trenutaka dok prolaze kroz liječenje. To je trenutak kada borba sa rakom postaje vidljiva okolini, ali i njima, trenutak kada shvataju da se rak ne dešava nekom drugom. Tada im je potrebna velika snaga da nastave borbu”, kaže Vesna u ispovijesti za portal “Zdrava i prava”.

Lična borba

Vesna je danas u prilici da može da pomogne drugima. Borba koju je prošla nije bila laka. Najteže je što ne poznajete “neprijatelja” ne znate kako se treba boriti, kakav je tok liječenja, kakav je život poslije liječenja.Kada je napipala promjenu cijeli svijet joj se okrenuo naglavačke.

“Uslijedili su pregled…ultrazvuk, potom mamograf, zatim je uslijedio onkolog, sve vrijeme ćutanje. Svi su se nadali da nije rak, neki su i garantovali, valjda zbog nade sa kojom sam ih gledala. Predložena mi je operacija pošto je promjena bila veća. Hirurg mi je nekako ulivao povjerenje, pogledao me je i nacrtavši oko promjene cvijet rekao “Ne brini, i ukoliko bude maligno skidamo samo ovaj dio” To je bilo dovoljno da se ne bojim. Da budem djelimično smirena i da ne gubim nadu. Operacija je uslijedila tek u februaru i za taj sam se termin morala boriti jer mi je puls pred operaciju bio izuzetno mali (38) ali taj rizik sam morala da prihvatim”.

Tokom intervencije Vesna se zapravo suočila sa pravom dijagnozom jer se probudila ranije nego što je trebalo, taman da čuje rečenicu koju će pamtiti čitav život:

“Stigli su rezultati doktore, tumor je maligni. Šteta, tako je mlada žena”.

Ali to nije bilo toliko strašno u poređenju sa onim što može da vam uradi pogrešna informacija.
Vesna kaže da je poslije operacije mislila da je završila sa liječenjem i da je izbjegla onu sliku koju svako od nas ima kada zamisli osobu oboljelu od raka, ženu ispijenu, bez kose, sa povezanom maramom.. ali nije..

“Odlično, rak je hormonski, dobre su vam šanse, imaćete hemio, zračnu, hormonsku terapiju. Dajem vam 10 godina, ali ko zna, nauka napreduje. Terapije traju pet godina i da ne zaboravim, ne smijete ostati trudni, prosto rečeno rak vam se „hrani“ ženskim hormonima, ne nikada, ni posle terapija”, bilo je sljedeće saznanje sa kojim se susrela u trenutku kada treba da se upusti u borbu za život.

Trenutak kada vrijeme stane

Tada je, priznaje Vesna, sve stalo. Život, vrijeme, sve.

“To nije bila promjena koju sam željela, to nije bio život kojem sam se nadala”.

“Riječi kao olovo ispaljene u srce i dušu ubile su svaku nadu i volju da se borim. Nisam plakala, kukala sam na glas, duša mi se raspadala na djeliće i napuštala me kroz suze, kroz dah, kroz jauk…tada sam umrla. Ali, kao što kažu – Bog kad nam zatvori vrata otvori nam prozor, samo treba skrenuti pogled ka njemu. Moj prozor bio je drugi onkolog i saznanje da informacija kojom mi je pucano u dušu nije tačna informacija. Istina je da se poslije liječenja od raka dojke možete ostvariti i kao majka. Nema ljepše nade od one što je nikla iz tuge i nema ljepših snova od onih što ih rađa bol. Tada sam odlučila da niko, ali baš niko neće u mom životu odlučivati koliko ću trajati i šta neću doživeti jer život nema garancije. Tog trenutka sam uzela život u sopstvene ruke i krenula naprijed. Da li je bilo lako? Ne, nije ali je vrijedilo”, kaže Vesna.

Ono što je shvatila tokom liječenja je koliko je važno otkriti rak na vrijeme, koliko je važna dobra terapija, koliko je vrijedna tačna informacija i koliko je važna podrška. Jedan od težih trenutaka u kome je shvatila koliko je podrška važna jeste trenutak gubitka kose. To je trenutak kada borba sa rakom postaje vidljiva okolini, ali i ženama koje se bore, trenutak kada shvataju da se rak ne dešava nekom drugom. Tada je potrebna velika snaga da nastavite borbu dostojanstveno.

“Ja sam mislila da sam spremna za to, pripremala sam se, skratila sam kosu. Ali kada svuda po tebi počinje da pada kosa i imaš osećaj kao da se raspadaš shvatiš da niko za to nikada ne može da bude spreman.Tada imate pravo da se još jednom isplačete onako od srca kao žena. A sjutra? Sjutra se ošišate na “opasno”, stavite periku i krenete da mijenjate život”, poručila je ova vedra žena.

O kampanji “Daj snagu”

“Ove godine su brend Pantene, moje dame iz Ženskog centra “Milica”, uz podršku kompanije Delez Srbija, pokrenuli kampanju “Daj snagu”. Kampanja je usmjerena na osnaživanje žena oboljelih od raka dojke, koje su u procesu hemioterapije izgubile kosu, a koje će moći da se prijave za dobijanje perika od prirodne kose”, priča Vesna.

Prema njenom iskustvu, gubitak kose kod žena spada u jedan od najtežih i najemotivnijih trenutaka dok prolaze kroz hemoterapije. To je trenutak kada borba sa rakom postaje vidljiva okolini, ali i njima, trenutak kada shvataju da se rak ne dešava nekom drugom. Tada im je potrebna velika snaga da nastave borbu.

Srbija je po smrtnosti od raka dojke koji je inače izlječiv preko 90% ako se otkrije na vrijeme, druga u Evropi. Ovu statistiku možemo promjeniti ako obezbjedimo kvalitetne uslove za preventivne preglede, (aparate i stručnjake), kao i njihovu dostupnost svakoj ženi u Srbiji. Moramo imati kvalitetno liječenje ali i edukaciju žena koju treba sprovoditi kontinuirano započevši kroz školski sistem. Danas je najlakše okriviti žene koje su izgubile bitku sa rakom da je razlog to što nisu stigle na vrijeme. Pitam vas ko ih uči kada je to vrijeme? Zato moramo svi da damo svoj doprinos u ovoj borbi počevši od države, institucija, ljekara, nas lično.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mark
Gost
mark

Bravo za ovu snaznu i hrabru zenu,sjajna prica kako zivot moze da osamari ali jaka volja moze sve da pobijedi!

Send this to a friend