Medicina

Znate li koliko su probiotici značajni za zdravu jetru?

Ilustracija

Jetra je najveći unutrašnji organ čovjeka, koji obavlja više od 500 funkcija kako bi nas održao u životu. Njen značaj nas, međutim, nimalo ne sprečava da je konstantno zloupotrebljavamo.

Jedan od najčešćih načina na koji štetimo jetri je konzumacija alkohola u kombinaciji sa picom/burekom/hamburgerom kasno noću… Novo istraživanje je, međutim, na tragu rješenja za sprečavanje takve štete.

Inspirisani studijama koje ukazuju na to da dobro zdravlje stomaka može da poboljša zdravstveno stanje srca i mozga, naučnici sa Univerziteta Ejmori su odlučili da testiraju da li običan probiotik (Lactobacillus rhamnosus GG ili LGG) može da zaštiti jetru od oštećenja.

Studija je sprovedena na laboratorijskim miševima, koji su ili hranjeni ishranom koja je sadržala LGG probiotike ili običnom hranom.

Poslije dvije nedjelje, njihovi nalazi su pokazali da su miševi koji su dvije nedjelje uz ishranu uzimali i probiotike imali manja oštećenja jetre u odnosu na one koji ih nisu uzimali.

Koautor studije Bedžan Saidi vjeruje da su probiotici uticali na povećanje nivoa Nrf2 proteina u njihovim organizmima. Taj protein je pozant po tome što reguliše antioksidanse koji neutralizuju slobodne radikale.

“LGG probiotik unaprjeđuje reakciju antioksidanasa na jetru, štiteći je tako od dejstva oksidanasa koje proizvode ljekovi kao što su paracetamoli”, rekao je Saidi.

On, međutim, ne vjeruje da je još vrijeme da potrošite cijelu svoju ušteđevinu na probiotike kako biste spasli svoju jetru.

Međutim, neophodna su dalja istraživanja kako bi se pokazalo da li LGG probiotici imaju iste pozitivne zaštitne efekte i na ljude.

Send this to a friend