Tehno & Nauka Nove mjere

Na Instagramu više neće biti oglasa o mršavljenju i operacijama

Instagram je saopštio da će ograničavati objave i oglase o mršavljenju i estetskim operacijama, kako bi se, od negativnog uticaja tih sadržaja, zaštitili korisnici te mreže, prvenstveno – tinejdžeri.

Pravila o sadržajima na Instagramu, koji oglašavaju proizvode za mršavljenje i kozmetičke operacije, biće pooštrena.

Instagram sprovodi ovu politiku u partnerstvu sa glumicom Džamilom Džamil, koja je prošle godine pokrenula kampanju o pozitivnom odnosu prema tijelu pod nazivom „Težim“.

Prema novim pravilima, Instagram će ograničiti objave koje promovišu i podstiču na kupovinu proizvoda za mršavljenje ili kozmetičkih procedura, tako da ih mlađi od 18 godina ne mogu vidjeti.

Takođe, biće uklonjen svaki sadržaj u kojem se navode dijete „sa čudesnim rezultatima“, uz promociju proizvoda za mršavljenje i uz kodove za popust.

Proizvodi za mršavljenje nerijetko su u centru pažnje poznatih i uticajnih ličnosti koje ih promovišu.

Kim Kardašijan Vest je u maju prošle godine promovisala lizalice za suzbijanje apetita, a Džalila je tada oštro kritikovala njene objave nazivajući Kim „strašnom i toksičnom za djevojke“.

Instagram je izbrisao sve tri objave o lizalicama, očigledno kao odgovor na prigovore javnosti, ali se nakon toga izvinio Kardašijanovoj.

„Želimo da Instagram bude pozitivno mjesto za sve koji ga koriste i ova nova pravila su dio našeg kontinuiranog rada na smanjenju pritiska koji ljudi ponekad mogu da osjete kao rezultat uticaja društvenih mreža“, izjavila je tadamenadžerka zadužena za odnose s javnošću za Veliku Britaniju.

Send this to a friend