Tehno & Nauka

Na korak od besmrtnosti?

Švedski naučnici vjeruju da se vještačka inteligencija može da se iskoristi i stvori “potpuno svjesne kopije” naših najdražih osoba nakon smrti, prenosi “Dejli mejl”, pozivajući se na Sputnjik.

Naučnici traže volontere koji su spremni da ponude svoje preminule rođake za istraživanje. Oni bi koristili vještačku inteligenciju da rekonstruišu glasove onih koji su umrli kako bi omogućili članovima porodice komunikaciju sa njima.

Oni se, takođe, nadaju da se vještačka inteligencija može koristiti za stvaranje robotskih klonova sposobnih za obavljanje sofisticiranih zadataka.

U tom slučaju roboti bi mogli da odgovore na jednostavna pitanja vezana za vrijeme ili koliko je sati, ali i da ostvare stvarni fizički kontakt sa drugim ljudima.

Ovo možda zvuči kao naučna fantastika, ali ako ikada dođe do realizacije, digitalna besmrtnost bi mogla da postane pravi fenomen. Ovi naučnici nisu prvi koji su se istraživali ideje o očuvanju naših najdražih i naših sjećanja na njih.

Doktor Mičio Kaku vjeruje da ćemo uskoro moći da prenesemo misli u robote, omogućavajući nam da razgovaramo sa našim voljenima nakon što mi ili oni umru.

“Oni bi, zapravo, postali besmrtni”, objasnio je Kaku.

Kaku smatra da je “samo pitanje vremena” kada će ova tehnologije postati realnost.

Ipak, on nije jedini koji misli da ćemo u budućnosti biti u mogućnosti da prikupljamo i sačuvamo od zaborava naša sjećanja.

Tehnološki mogul i milijarder Ilon Mask ima cijelu kompaniju Neuralink posvećenu potencijalnoj realizaciji upravo toga.

Neuralink razvija tehnologiju “neuronske čipke” koja plasira minijaturne elektrode za mozak u vidu implantata kako bi jednog dana možda uspjela da skida i ubacuje sjećanja.

Mask je rekao da će ti čipovi pomoći čovječanstvu da “dostigne simbiozu sa mašinama”. Naime, on vjeruje da bi ovo ljudima možda dalo veću kontrolu nad vještačkom inteligencijom oko koje je i ranije izrazio strahovanja.

“Mislim da ako možemo da se efikasno spojimo sa vještačkom inteligencijom u smislu poboljšanja nervne veze između korteksa i ljudske digitalne ekstenzije sebe, koja već postoji, ali ima probleme sa protokom, onda bismo efektno postigli simbiozu. Ne moramo da brinemo o nekom zlom diktatorskom obliku vještačke inteligencije jer smo svi kolektivna vještačka inteligencija”, rekao je Mask

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
E, da
Gost
E, da

Malo bolesno. Ali, ajde, vjerovatno ćemo se naviknuti, kao i na druge gluposti : )

Vase ime
Gost
Vase ime

Altered Carbon?

Biohazard
Gost
Biohazard

Black mirror jeli 🙂 i meni pade na pamet , sve ono ce bit izvodljivo kroz maksimum 50 god za neke ozbiljnije stvari , a dosta toga je vec moguce !

Biohazard
Gost
Biohazard

Pogledaj black mirror , bolja je

alibaba
Gost
alibaba

Naravno, koju bi Ilon kontrolisao

Send this to a friend