Tehno & Nauka

Naučnici savjetuju: Deaktivirajte Facebook i sačuvajte mentalno zdravlje

Deaktiviranje Facebooka na samo četiri nedjelje može da dovede do poboljšanja mentalnog zdravlja ljudi, pokazuje nova studija.

Naime, istraživači sa Univerziteta u Njujorku i Univerziteta Stanford proučavali su uticaj napuštanja društvene mreže na njihovo ponašanje i stanje uma.

Studija pod nazivom “The Effective of Social Media” provedena je prošle godine i uključivala je 2.844 korisnika Facebooka koji su platformu koristili više od 15 minuta dnevno. Deaktivacija Facebooka među učesnicima rezultirala je povećanjem vanmrežnih aktivnosti poput druženja s porodicom i prijateljima. Neki su se pak pohvalili da su dobili više vremena na gledanje televizije.

Ustezanje od društvenih mreža pomoglo je i da se ispitanici i subjektivno osjećaju bolje. S druge strane (a uvijek postoji druga strana), osobe koje su se odrekle Facebooka bile su slabije informisane o aktuelnim događajima.

Ispalo je da “manje prate vijesti o politici i predsjedniku” te da su “manje sposobni tačno odgovoriti na pitanja o nedavnim događajima”, ali je nejasno jesu li takvi bili i prije nego što su se skinuli s Facebooka ili su postali takvi nakon napuštanja društvene mreže.

Istraživači su takođe otkrili kako je veća vjreovatnoća da se ljudi koji su deaktivirali svoje račune više nikad ne vrate na Facebook ili trajno smanje upotrebu aplikacije nakon eksperimenta.

“Naša studija nudi dosad najveće eksperimentalne dokaze o načinu na koji Facebook utiče na korisnike”, napisali su autori.

“Deaktivacija profila pokrenula ih je da dobro razmisle o pozitivnim i negativnim uticajima Facebooka na njihove živote”, dodaje se u studiji.

U Facebooku nisu bili pretjerano rječiti kad su ih zamolili za komentar. U izjavi za “The Washington Post” njihov je portparol je rekao da Facebookovi timovi rade na poticanju smislenih veza preko platforme.

“Ovo je samo jedna studija mnogih na ovu temu i treba je razmotriti na taj način”, kazali su iz Facebooka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Orao
Gost
Orao

Od kad sam obrisao drustvene mreze jedem go**a po portalima i trolujem budale, ko god obrise drustvene mreze vjerujem da ce pronaci hobi maltretirajuci paljevine po CDM-u, Vjestima, i ostalim portalima.

Zl11
Gost
Zl11

Istina brate isti sam takav

Send this to a friend