Tehno & Nauka

Novo otkriće Vikiliksa: CIA špijunira preko telefona i TV- a!

Vikiliks je objavio više od 8.000 dokumenata CIA koji se odnose na hakovanje pametnih uređaja i praćenje njihovih korisnika. Prema tim dokumentima, CIA je razvila tehnike za hakovanje pametnih telefona, daljinsku kontrolu iphone, ipad i android uređaja, kao i zavaravanje tragova tako da na kraju izgleda kao da je sve djelo ruskih hakera.

Edvard Snouden otkrio je slične tehnike koje koristi NSA, ali se do sada nije znalo da CIA raspolaže istim mogućnostima. CNN prenosi navode Vikiliksa da je CIA razvila metode hakovanja koje joj omogućavaju da navodi na pogrešan trag, odnosno da izgleda kao da su hakerski napadi došli iz Rusije.

Vikiliks takođe tvrdi da je skoro cio arsenal sajber-oružja koje koristi CIA ukraden i da je moguće da se nađe u rukama kriminalaca ili stranih špijuna. Dodaje se da je taj alat za špijuniranje završio u rukama bivših hakera američke vlade i plaćenika, a jedan od njih je dokumenta proslijedio Vikiliksu.

Jedna od kontroverznih optužbi koje iznosi Vikiliks na račun CIA je da hakeri ove obavještajne agencije koriste alate koji ne mogu biti praćeni i povezani sa CIA, američkom vladom i kompanijama koje rade za nju.

Pošto pojedinac, kompanija ili vlada budu hakovani, stručnjaci za sajber napade mogu da oktriju izvor. Međutim, prema tvrdnjama Vikiliksa, u CIA postoji cijelo jedno odjeljenje čiji zadatak je da preusmjeri tragove i za hakerima ostavi tuđe “otiske prstiju”, na primjer ruskih hakera.

Vikils navodi i da je CIA razvila špijunski softver koji cilja na Samsungove pametne televizore, tako da korisnik misli da je TV isključen, a on zaprano prisluškuje konverzaciju onih koji se u njegovoj blizini nalaze. Program pod nazivom “Weeping Angel” navodno je razvijen u saradnji sa britanskom agencijom MI5.

Američka obavještajna agencija optužena je i da je oformila tim koji daljinski upravlja široko rasprostranjenim iphone, ipad i android uređajima, tajno snimajući videe uz pomoć njihovih kamera, prislučkujući uz pomoć mikrofona na telefonima i prateći lokacije vlasnika uređaja.

Kompanije Apple i Samsung, čije uređaje spominje Vikiliks, nijesu komentarisale ove navode. Google je odbio da da komentar, dok je iz Microsofta kratko saopšteno da su upoznati sa izvještajima proisteklim iz objavljenih dokumentara i da ih razmatraju.

Send this to a friend