Tehno & Nauka

Umjetnost stvara: Od ponedjeljka Otvoreni dani nauke

Sa konferencije

Ministarstvo nauke će od ponedjeljka, u nekoliko crnogorskih opština, organizovati festival “Otvoreni dani nauke“.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, “Otvoreni dani nauke“ koji se održavaju po sedmi put trajaće do 11. oktobra, a svečano će biti ptvoren u ponedjeljak u 12 sati, u zgradi Sportskog i kulturnog centra Univerziteta Crne Gore.

Iz Ministarstva su kazali da je ovogodišnje izdanje festivala u duhu povezivanja nauke i umjetnosti, pod sloganom nauka otkriva – umjetnost stvara.

“Glavna izložba “[email protected]“ je posvećena eksperimentu CMS-u, jednom od najvećih LHC eksperimenata u CERN-u, a kojem se Crna Gora zvanično pridružila ove godine kao punopravna članica“, navodi se u saopštenju.

Festival će u ponedjeljak otvoriti ministarka nauke Sanja Damjanović, a nakon toga, slijede radionice i predavanja koja će držati profesor Nataša Raičević (moderator), profesor Džoel Batler -CERN, doktor Mik Stor-CERN, i doktor Danijel Denegri-CERN.

Navodi se da će i ove godine učenici uživati u tradicionalnoj Fabrici znanja, na kojoj će biti veliki broj predavanja, radionica, kvizova i drugih interaktivnih sadržaja,a  fokus je na novim IKT tehnologijama i prinicipima dizajna proizvoda, kao i upotrebi 3D štampača za izradu modela.

Predavači će govoriti o tehnologijama Internet of Things, programiranju, djevojčicama u IT profesiji, bezbjednosti i zaštiti privatnosti na internetu.

“Tokom festivala biće i umjetničko predstavljanje naučnih projekata finansiranih kroz program INVO Ministarstva nauke: Milena Živković, izrada murala “Prostor za svjetlost“, zgrada Tehničkih fakulteta, Nikola Latković, izložba fotografija i materijala prikupljenih kroz projekat “Katun“ Galerija Art i Luka Cakić, izrada ilustracija inspirisanih projektom “Lovćen“ Galerija Art“, navodi se u saopštenju.

Navodi se da će u dvorcu Petrovića Kruševac, u ponedjeljak u 18 sati, biti svečano otvorena izložba “Dnevnik jednog zvončića“, o endemičnom zvončiću sa Lovćena, prirodnim i kulturnim vrijednostima planine, sa posebnim osvrtom na istorijat NP Lovćen i zaštitu biodiverziteta ovog područja.

Izložbu realizuju NVO Ekološko-pravni centar, modna kreatorka Milena Đurđić i fotograf Dejan Kalezić.

Savez radio amatera i Crnogorsko astronomsko društvo organizovaće javno astronomsko posmatranje noćnog neba kroz nekoliko teleskopa, kao i razgovor sa posadom Međunarodne ssvemirske stanice u Osnovnoj školi “21.maj“.

“Informativna sesija o širenju izvrsnosti i učešća u evropskim programima za istraživanje H2020 i COST, sa gostovanjem predstavnika programa COST te uspješnih projekata iz Portugalije i Kipra, biće upriličena tokom panela EU Zona: Bolja povezanost i širenje izvrsnosti – Horizont 2020 i COST, u zgradi Rektorata UCG“, kazali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, na mini-sajmu “BIO-ICT – nauka, inovacije i biznis za opšte dobro” biće predstavljane najznačajnije inovacija koje se razvijaju u prvom Centru izvrsnosti u Crnoj Gori.

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore organizovaće radionice o modelu pristupa invaliditetu zasnovanom na ljudskim pravima i novim područjima primjene ICT tehnologija koje taj model otvara.

Ambasada Mađarske prirediće na Filozofskom fakultetu u Nikšiću zanimljivu izložbu o životu i radu “najvećeg Mađara“ grofa Ištvana Sečenjija.

“Predavači sa Fakulteta za sport iz Nikšića kroz igru će demonstrirati kako se prepoznaju daroviti za pojedine sportove, u mlađem školskom uzrastu. Pored toga, vršiće se tjelesna mjerenja koja mogu pomoći u prepoznavanju početnih problema gojaznosti i nezdravog života“, kaže se u saopštenju.

Takođe, Polimski muzej iz Berana organizovati stručne radionice na kojima će se učenici upoznati sa arheologijom, istorijatom arheoloških lokaliteta u sjevero-istočnom dijelu Crne Gore i njihovim značajem, kao i sa istraživanjima koja se sprovode i mjerama konzervacije radi očuvanja i zaštite.

Send this to a friend